изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 13:53 EEST
ОСЪДЕН В ГЕРМАНИЯ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ЩЕ ТЪРПИ НАКАЗАНИЕТО СИ У НАС    
Ред и сигурностОкръжен съд - Добрич уважи молбата на осъден в Германия български гражданин да изтърпи наложеното му наказание от 9  месеца „лишаване от свобода“ в български затвор. Съдебният състав счете, че са налице основанията, визирани в Европейското законодателство, въз основа на които може да откаже да изпълни издадената спрямо 33-годишния М. Г. от село Карапелит Европейска заповед за арест, като приведе в изпълнение у нас наложеното му от германските съдебни власти наказание.


         В Германия българският гражданин е бил осъден за взломна кражба и унищожаване на движими вещи. Той е бил признат за виновен в това, че на 7 януари 2015г. в град Офенбах на Майн е разбил входната врата на жилище и откраднал оттам документи, дрехи и обувки, както и различни спиртни напитки.Осен това той е нарязал кабелите на всички електрически уреди в дома.
    Постановената спрямо мъжа присъда е влязла в сила на 27 юли 2016г., а две години по-късно той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест. Задържан е у нас на 12 септември.
    Пред Окръжен съд - Добрич мъжът заяви, че не желае да бъде предаден на немските власти, а би искал да изтърпи наложеното му наказание на територията на България.
    Съдебният състав уважи молбата му, след като прецени, че в случая се иска предаване на български гражданин, трайно интегриран в българското общество, обвързан от множество неформални връзки - семейни и икономически, които биха увеличили в значителна степен шансовете му за социална реинтеграция, ако изтърпи на наказанието си у нас. Съдът взе предвид и обстоятелството, че присъдата в Германия е постановена за деяния, извършени преди повече от 3 години, като в този период мъжът е пребивавал на национална територия и няма данни да е извършвал противообществени прояви. Отдалечаването му след толкова време от близките би довело до излишна и непропорционална намеса на държавните власти в упражняването на правото на личен и семеен живот, посочва в аргументите си съдът.
    Решението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест в 5-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.

Окръжен съд - Добрич
Връзки с обществеността




 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди