изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:17 EEST
50 ГОДИНИ АЛБЕНА    
Туризъм Задава се и 50-годишнина на перлата на българския туризъм – Албена. Август 2019 г. не е далеч. С туристическия комплекс Албена, с курорта Албена, с ваканционното селище Албена са свързани хиляди и хиляди съдби. И на тези, които са го замислили… И на тези, които са го проектирали, изградили и продължаващи да го изграждат… И на тези, които са организирали, посрещнали, обслужили и изпратили с най-добри спомени милиони туристи… Всички те имат една обща съдба, която се нарича Албена.


Албена е част от и съдбата на милиони летовници. Част от преживяванията им, емоциите им, младостта им… Не на шега казано, в Албена е създадено с обич и любов и едно цяло поколение, което никой не може да изброи, но годините му наброят от 50 години до… няколко месеца.
Под рубриката „50 години Албена“ ще се опитаме да припомним историята, но и да разкажем за днешния ден на Албена в навечерието на 50-годишнината й – 24 август 2019 г. 
ДА СЕ ЗНАЕ:
Идеята за създаването на летовище се ражда през 1966 г., когато на арх. Николай Ненов поставят задачата да направи идеен проект за нов комплекс;
Не на шега, на 1 април 1968 г. е предвидено строителството да се извърши на седем етапа и да приключи около 1976 г. Дотогава мястото между Кранево и Балчик, където в последствие Албена издига снага – местността Фиш-фиш, която траките наричали Долината на пролетта, а римляните – Гераниум, т.е. здраве, е пущинак, сред който омърлушено се скатават две стари и неприветливи почивни станции;


Първата копка на Албена прави на 18 януари 1968 г. държавният глава на България Тодор Живков, който на 24 август 1969 г. официално открива туристическия комплекс с 9 хотела, 4 ресторанта и 2 други заведения.
Затова и рубриката си започваме с тези снимки, които са направени от покойния вече художник-фотограф Игнат Абаджиев и ни дадени от личния семеен архив неговият син, наш колега и приятел – Николай Абаджиев.
Сред вас - нашите читатели, има хиляди, чиято съдба е свързана по един или друг начин с Албена. Наша молба е да ни подпомогнете за рубриката с лични спомени, със снимки, с документи, с всичко онова, което можем и трябва да публикуваме в навечерието на 50-годишнината на Албена.  Надяваме се, че един ден ще бъде създаден и музей в курорта, където гостите ще могат да проследят неговата история през годините – от проектирането и строителството до най-височайшите гостувания, а заедно с тях предполагаме, че ще има и една великолепна фотоизложба от снимки на летовници, на спортисти, на дейци на културата, образованието, науката, които са идвали в Албена.
Приятно проследяване и участие в новата ни рубрика – „50 години Албена“!
НДТ



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди