изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:47 EET
1-3 ОКТОМВРИ – АЛБЕНА: ХIII ГОДИШНА СРЕЩА НА МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ    
НовиниДнес в курорта Албена започва XIII Годишна среща на местните власти. Очаква се в нея да вземе участие и вицепремиерът Томислав Дончев. Поканен за участие е и премиерът Бойко Борисов. По предварителни данни в перлата на черноморския туризъм ще се съберат над 800 800 представители на общини и гости от централната власт, партньорски  и други организации. По програма за днес са предвидени четири паралелно провеждащи се партньорски форума.



Представители на Фонда на фондовете и изпълнителните директори на Фонд ФЛАГ и Фонд за градско развитие за Северна и Южна България ще представят възможностите на финансови инструменти за насърчаване на местното икономическо развитие чрез нисколихвени кредити. С участието на Национална компания „Индустриални зони“ и представители на бизнеса ще се дискутират възможности на общините за привличане на чужди инвеститори и високотехнологични производства чрез изграждане и развитие на индустриална инфраструктура.
Форумът, организиран съвместно с Национална асоциация на председателите на общински съвети (НАПОС), ще постави акцент върху промените в Административно-процесуалния кодекс и ангажиментите на общинските съветници по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Форумът на Националната асоциация на секретарите на общини НАСО РБ ще се фокусира върху предизвикателствата на 2019 година – ангажиментите на секретарите в преброяване на населението на България и предстоящите местни избори. Важна тема ще бъде модерното управление на човешките ресурси в общините и справедливото разпределение на ограничените общински ресурси.
И тази година ще се проведе форумът на ICT Media, посветен на интелигентна трансформация на общините.
Утре са партньорски срещи с централната власт по актуални теми, денят ще бъде ангажиран с паралелни форуми, посветени на важни и актуални за общините теми.
Денят ще започне с дискусия по темата за приноса на общините за опазване на обществения ред и защита на населението при кризи. За участие са поканени представители на  МВР, ГДПБЗН, ДАМТН и ресорни парламентарни комисии.
Ще бъде разгледано практическото  прилагане на новите законови правомощия на общините с промените в ЗМСМА – новите звена по обществен ред, контролът на безопасност на движението в населените места чрез видеонаблюдение,  новата Интегрирана автоматизирана система за сигурност.
Важна ще бъде и темата за финансирането на дейностите по превенция на бедствията. Ще се презентира опитът на Столична община.
Не е пропусната и особено актуалната тема за новите моменти при управление на общинските язовири – процеса на прехвърляне на някои от тях към държавата, новите условия за контрол  на язовирите и категоризацията им.
По същото време във форума, посветен на общинското образование и социални услуги, ще бъдат дискутирани подобряването на координацията между институциите за обхващане на децата в задължителна предучилищна и училищна възраст и актуалните задачи пред общините през 2019 г. в образованието и социалните дейности. Участие ще вземат председателят на Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов, както и министрите на образованието и науката и на труда и социалната политика – Красимир Вълчев и Бисер Петков.
„Общините и държавата в съвместно управление на територията“ е темата на форума с МРРБ; Парламентарната комисия  по труда, социалната и демографската политика; Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Дирекцията за национален строителен контрол.
Ефективността на мерките за облекчаване на административната тежест за гражданите и бизнеса, инвестиционните приоритети на общините в областта на жилищната политика, подобряване на ВиК услугите и градската среда, възможностите за държавно финансиране на поддръжката на общинските пътища са основните теми, които ще бъдат дискутирани.
Консултативна среща по въпроси на е-управлението с участието на зам. министър-председателят Томислав Дончев и неговият екип, е с начален час 13,30 ч. В срещата, на която ще се дискутират приоритетните задачи и практическите проблеми в реализацията на е-управлението ще се включи за участие и председателят на Държавна агенция „Електронно управление” Атанас Темелков.
За участие в Пленарната сесия, която по традиция се провежда след обяд на втория ден от ГСМВ във Вариете – театър „Албена“, са поканени министър-председателят Бойко Борисов, председатели на парламентарни комисии, вицепремиери, министри, посланици и други.
В края на сесията, тържествено ще бъде отбелязан  приносът на общински служители, партньори, медии и граждани с връчването на Годишните награди на НСОРБ за 2018 г. в категориите „Община-реформатор“, „Общинар-реформатор“, „Общински дарител“, „Партньор на общините“, „Медиен глас на общините“ и „Активни граждани“.
Неразделна част от програмата на годишната среща вече повече от 10 години е специализираното изложение ОБЩИНСКО ЕКСПО.
Подробна информация можете да намерите на http://namrb-activ.org/page/expo.
Общинското ЕКСПО е в рамките на трите дни, а официалното му откриване е на 1 октомври в 18 ч.
Тази година НСОРБ включи в програмата на срещата и общински тенис турнир, който се организира с подкрепата на Националната асоциация по тенис.
Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столична община ще проведе демонстрация на действия за превенция и защита при бедствия на 2 октомври от 18 ч.
За 3 октомври са предвидени посещения на проекти и обекти на културно-историческото наследство в региона – Ботаническата градина и Двореца в Балчик и нос Калиакра.  НДТ



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди