изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-28 @ 14:05 EEST
ЕКОЛОЗИ ОТ МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ГОСТУВАХА В ШАБЛА    
Екология Част от участниците в инициативата „EU COST Action, Payments for Ecosystem Services“ пристигнаха на 26 септември в Зеления образователен център (ЗОЦ) в Шабла. Преди да посетят ЗОЦ, еколозите бяха разгледали Дуранкулашкото езеро.
Самата Кост Акция е започнала преди две години и ще продължи до 2020 г. Това е международна инициатива, в която са включени еколози от 40 държави: повечето страни от ЕС, Мароко, Йордания, Япония, Виетнам. Международната делегация беше водена от проф. Марияна Любенова, преподавател в катедра „Екология“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Основна цел на акцията е борбата за прокарване в европейското законодателство на механизъм за заплащане на екосистемните услуги, свързани с пречиствателната роля на горите върху замърсените с пестициди, фосфати, нитрати и др. водоизточници. За целта еколозите проучват вече работещи схеми, изследват какви дървесни видове как влияят върху замърсените, най-вече от селскостопанската дейност, естествени водни ресурси.
Гл. експерт „Екология“ в Община Шабла Галя Камберова направи мултимедийна презентация на екосистемните услуги във влажните зони на територията на общината. Ръководителят на Зеления образователен център Даниела Тодорова запозна гостите с услугите на центъра.
Гостуващите природозащитници са на научна конференция, която се провежда в курорта Албена. Изборът на локация за мероприятието им не е случаен. Пред в-к „Изгрев“ доц. д-р Александър Шикалков от екипа на проф. Любенова сподели: „Плод на нашите проучвания са уникалните за Европа полезащитни пояси в Добруджа. Тук-там в Сърбия се забелязват наченки на такива, в Украйна на места също са правени опити, в Германия преди години също се бяха пробвали  да изградят подобна мрежа, но като тук, в Добруджа, такава добре изградена система от пояси няма никъде! Затова и доведохме тук чуждестранните колеги – да им покажем на място. На конференцията им направихме две презентации по темата, за ползотворното влияние на полезащитните пояси върху селскостопанските насаждения. Предизвикаха огромен интерес!“. 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди