изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:29 EEST
МАЙКАТА, РАЗПЛАКАЛА БОРИСОВ, ЗА ХОЛАНДИЯ: ВСИЧКО, ЗА КОЕТО СЪМ МЕЧТАЛА    
Общество

Красимира Обретенова от Добрич – майката, която разплака премира Борисов, а след това събра живота си в куфар и напусна България, заедно с дъщеря си, която е с увреждания, заяви в „Здравей, България“ по NOVA, че разликата между Холандия, където емигрира, и България е като цивилизационно разминаване.




Сега детето на Красимира ходи на училище и тя за първи път от 15 години има възможност да работи.

Училището е специално за деца с много тежки увреждания, предлага с водна и конна терапия.

За сравнение с условията в България Красимира споделя, че в Холандия получава специалната калорийна храна на дъщеря си безплатно, докато в родината тя ѝ е струвала 2000 лв., които „като ги имам я купувам, като ги нямам – не я купувам“.

Красимира е жената, която осъди Социалното министерство заради начина, по който предоставя помощни средства. „За първи път от 15 години няма да участвам физически в протест на родители на деца с увреждания”, казва тя. Въпреки това

на хиляди километри от жълтите павета тя не спира да се вълнува от проблемите, които до вчера са били и нейни.

А вера родителите на деца с увреждания  в България се събраха на пореден протест в 13 града в страната. Причината е, че изтече крайният срок за приемане на закон, който да доведе до реформа в системата на хората с увреждания, а законът още не е приет.

Омбудсманът Мая Манолова отново застава зад исканията на родителите и коментира в студиото на „Здравей, България“ по NOVA: „Като гражданин стоя зад майките на деца с увреждания. Бяха поети конкретни ангажименти към тях. Не стига, че не беше вкаран нито един от тези закони, а и проектът по основния за хората с увреждания на практика беше изпразнен от съдържание. В него нищо не се променя, абсолютна нула. Освен малко повече пари за хората в нужда, абсолютно всичко останало е същото.

Престъпно отношение е да се твърди, че в този проект има реформа”.

По думите ѝ реформата означава хората с увреждания да могат да реализират правата си. „На тях им беше обещано, че ще бъде приет Законът за личната помощ, който да осигури асистенти, за да могат майките на деца с увреждания да работят. Да има дневни центрове, специализирани училища. В момента тези хора са извън системата. Ако се разболеят, те не са здравноосигурени и не могат да се лекуват”, поясни Манолова.

Тя коментира и поредното поскъпване на природния газ, което от своя страна доведе до по-високи цени на парното и топлата вода.

„КЕВР продължава да работи в условията на пълна липса на прозрачност

защо и как взима решения, които засягат джоба на българските граждани. Регулаторът не отговори на моите въпроси защо това е процентът за увеличение на природния газ”, заяви омбудсманът.

Според нея е нормално гражданите да могат да атакуват подобни решения в съда. Именно там ще има независима експертиза на разчетите на КЕВР, която ще провери сметките им, които по думите й в момента са пълна мистерия.

„КЕВР се явява мощен генератор на инфлация,

защото след цената на природния газ тръгват нагоре и цените на всички основни стоки и услуги. Това е проблем и на гражданите, и на бизнеса”, коментира още Мая Манолова.

  1. НА ЗАПАД ОТ АД-а
  2. ПИСМО ОТ ХОЛАНДИЯ ДО РАЗПЛАКАНИЯ ПРЕМИЕР
  3. ПОРЕДНА МАЙКА ТЪРСИ ЖИВОТ ЗА ДЕТЕТО СИ ПОД ЧУЖДО СЛЪНЦЕ 
  4. КРАСИМИРА ОБРЕТЕНОВА: У НАС ДЕЦАТА С УВРЕЖДАНИЯ СА СТОКА ЗА ПОМИНЪК НА АДМИНИСТРАЦИИ, ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И НПО
  5. И ДОБРИЧ СЕ ВКЛЮЧИ В ПРОТЕСТА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА НА МАЙКИТЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ

 

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди