изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:40 EET
50 ГОДИНИ АЛБЕНА: ЗАПОЧВА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НИВИТЕ, УНИЩОЖЕНИ ОТ СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ В МЕСТНОСТТА МОМЧИЛ КРАЙ БАЛЧИК    
Екология Министерство на околната среда съгласува проект за рекултивация на нарушени терени в местността Момчил край Балчик. Нивите са били увредени при експлоатация на бивша кариера и замърсени със строителни отпадъци. Целта на инвеститора „Албена“ АД е да се възстановят земеделските земи, които са в имоти с обща площ 630 декара.


Бившата кариера, цялата 80 декара, ще бъде запълнена с инертни строителни материали и земни маси. Техническата рекултивация включва покриване с подхумусни почви и хумус.
В замърсените земеделски площи са натрупани строителни отпадъци, сред които и 10 хиляди кубически метра черупки от рапани. Почистените ниви ще бъдат подложени на агротехнически мероприятия и затревени с местни видове. С житните треви ще се създадат условия за гнездене, хранене и почивка на опазваните птици в защитена зона „Балчик“, се посочва в инвестиционното намерение.
Достъпът до терените за рекултивация се осъществява по републикански път и съществуващи черни пътища. За опазване на собствеността си и предотвратяване на ново нерегламентирано изхвърляне на смет в земеделски земи, дружеството ще направи ограждение. Планирано е дейностите да се извършат поетапно в рамките на две години.
В близост се намира старото строително сметище на града и новата претоварна станция на Балчик. Със задействането на регионалната система за управление, генериращите строителни отпадъци трябва да ги извозват до депото в село Стожер.



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди