изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:20 EEST
НОВО ЕВРОПЕТ – БЪЛГАРИЯ НА ЧЕТИРИ РЕГИОНА    
Новини България да се раздели на четири вместо на шест района от ниво две, както е в момента. Това предвиждат промени в Закона за регионалното развитие, публикувани за обществено обсъждане. Предлага се още новите райони да нямат центрове.


ДУНАВСКИЯТ РАЙОН ще включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра и Търговище.
 
В обхвата на ЧЕРНОМОРСКИЯ ще са областите Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен.
 
В ЮГОЗАПАДНИЯ РАЙОН пък ще бъдат включени областите Софийска, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград.

А ТРАКИЙСКО-РОДОПСКИЯТ ще обхваща Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.


 
Районирането на територията е изключително важно за участието на България в кохезионната политика на Европейския съюз и за правилното насочване на финансиране.
 
Законопроектът предвижда разширяване на правомощията и въвеждане на двустепенен модел на управление на съветите за регионално развитие. Те ще носят отговорности за изпълнението на програми, съфинансирани от ЕС или финансирани от държавния бюджет и други финансови източници, включително, по отношение на съгласуване, избор и оценка на проекти.

На 27 юли 2000 г. Министерският съвет на Република България обособява шест района за планиране на територията на страната. Законът за регионално развитие, влязъл в сила на 20 февруари 2004 г., урежда обществените отношения, свързани с планирането, програмирането, управлението, ресурсното осигуряване, държавното подпомагане, наблюдението, контрола и оценката на регионалното развитие. Стратегическото планиране за постигане на целите на регионалното развитие е предвидено да се осъществява чрез разработването и изпълнението на Национална стратегия за регионално развитие и Областни стратегии за развитие.

Всеки от районите за планиране обхваща територията на няколко области в страната. През месец декември 2007 г. границите на някои от районите са променени поради изискване от Евростат за териториалните единици в рамките на Европейския съюз, според които в един регион трябва да живеят минимум 800 хиляди и максимум 3 милиона жители.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди