изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 18:45 EEST
ЩЕ БЪДАТ ГЛАСУВАНИ 7 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ОСИГУРЯВАНЕТО НА WI-FI В ОЩЕ ОКОЛО 700 УЧИЛИЩА    
Образование В следващата или през по-следващата седмица ще бъде гласувано решение на Министерския съвет, с което ще бъдат отпуснати 7 милиона лева за осигуряването на Wi-Fi в около 700 училища. С тези 700 училища общо 1800 ще станат училищата в страната, в които ще има Wi-Fi и ще останат още 600 училища, които до година също трябва да имат Wi-Fi.

Това е една цялостна архитектура за дигиталното образование - с Wi-Fi, с електронния облак, с платформата и с електронното съдържание, което трябва да бъде безплатно за училищата, заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на форума "Учители за дигитално образование".
Всички училища в страната са около 2400. В момента има около 1100 училища, в които Wi-Fi покрива почти цялата им територия - над 80 процента от учебните площи, каза министър Вълчев. Той добави, че трябва да се разширяват и възможностите за фронтално обучение - чрез интерактивни дъски и проектори в училищата, като по този начин се осъществява обучение чрез информационните технологии.
Днес информационните технологии променят както света, в който живеем, така и възможностите за учене на децата. И занапред сигурно ще се водят споровете - "за" и "против", таблетите или смартфоните в училищата, но е установено, че в училищата, в които се използват информационните технологии, учениците учат по-добре и имат по-добри образователни резултати, каза министър Вълчев. Той съобщи, че ще бъде създаден и т.нар. отворен облак - платформа, с достъпно и безплатно образователно съдържание, което, включително и учителите, ще могат да създават. "Ще има малко, допълнително заплащане, за всеки електронен урок, създаден от учителите", информира министър Вълчев. Той съобщи, че през следващата година ще започне и голям проект по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", който ще включва обучение на учителите, но и дейности по интереси в областта на компютърното моделиране от първи клас. Има отделени от държавния бюджет и 25 милиона лева допълнително за 2019 г. за дейности по интереси, основно в областта на ИКТ.
"Предизвикателството на бъдещето е да свърже изчислителната мощ на машините, на изкуствения интелект, със социално-емоционалните умения, с отговорността и ценностите на човека. Това може да се направи, ако се свържат дигиталните умения с всички останали умения, но най-вече с креативността, защото не знаем дали утре - дори програмирането, няма да се прави от машини", коментира министър Вълчев. Той отбеляза, че, ако това стане, мястото на човека, ще е в креативността. /БТА


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди