изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-10-23 @ 09:50 EEST
„НАЙ-ГОЛЕМИЯТ УРОК В СВЕТА”    
Култура Библиотечни специалисти от Регионална библиотека „Дора Габе”, заедно с учениците от III „г“ клас на СУ „Димитър Талев” с класен ръководител Красимира Хинева, проведоха поредното занимание в рамките на проект „Библиотеката и училището – заедно за един по-чист град”. Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България, в изпълнение на Договор РД11-00-338/20.12.2017 с Министерството на културата.


Малките еколози се включиха в глобалната инициатива „Най-големият урок в света“, гледайки едноименния филм, и научиха много за възможностите да помогнат нашата планета да стане по-справедлива, здрава и устойчива. Целта на инициативата е децата да се запознаят с новите 17 глобални цели за устойчиво развитие на Земята до 2030 година и да обсъдят най-важните: изкореняване на крайната бедност, справяне с неравенствата, несправедливостта и климатичните промени.


След филма децата, разделени на няколко отбора, участваха в симулация – игра, наречена „Един милиард гладуващи”, която имаше за цел да им помогне да разберат колко хора по света страдат от нередовно и недостатъчно хранене. Участниците в проекта са убедиха нагледно в неправилното и неравномерно разпределение на хранителните ресурси - както в тази игра, така и в реалния свят, някои хора получават повече отколкото се нуждаят, други  -  достатъчно, а трети – въобще не получават това, от което имат нужда.
Библиотечен специалист показа на децата две растения: едното – свежо и здраво, другото – повехнало, подсказвайки им асоциацията с децата и техните нужди от храна, питейна вода и лекарства. Дискусията доведе до извода, че второто растение няма необходимото, за да расте и да бъде здраво, както и милиони деца по света.
Третокласниците приобщиха към своята екокауза и учениците от I „б“  клас с класен ръководител г-жа Атанасова и им раздадоха създадените по проекта флаери с 9 зелени идеи.
Учениците научиха в поредното занимание по проекта най-важния глобален урок, който ще има решаваща роля за живота и бъдещето на Земята през следващите години – всеки от нас има суперсили, които трябва да впрегне, за да стане нашата Земя по-добро място за живот.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди