изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:26 EEST
РЕМОНТИРАТ ХОТЕЛ „МОСКВА”    
Икономика
Бившият хотел “Москва” в центъра на Добрич е превърнат най-после в строителна площадка. Сградата се намира в центъра на града и е паметник на културата. През последните години хотелът се превърна в свърталище на наркомани и бездомници и започна да се руши.



Проектът за ремонта на сградата е съгласуван с Министерството на културата и Националния институт за паметниците на културата. Настоящ собственик на имота е ДБанк, която инвестира в ремонта на хотела около 1,5 млн. лева. Намерението на инвеститора е обектът да бъде приключен до една година и в навечерието на следващия Празник на Добрич реконструираната знакова сграда да бъде открита. Външният й облик ще е изцяло на базата на запазен снимков материал. Ще е боядисана в цветовете, в които е била в миналото. По проект ще бъде възстановена и запазена фасадата на сградата, тъй като тя е паметник на културата.
На приземния етаж ще има търговски обекти, където ще се помещава и банка ДБанк,а на горните етажи ще се обособят жилищни апартаменти, по всяка вероятност, за продажба.


Емблематичната сграда на хотел „Москва” е строена през румънския период с капитала на български банкери. Хотелът е бил на 4 етажа, като на първия етаж е бил приемният салон, на втория и третия етаж са били хотелските стаи, на четвъртия – канцеларията и складовите помещения. Отначало за кратък период се е наричал хотел „Индустриал”, понеже собственикът му Никола Друмев е бил собственик на тогавашната търговско-индустриална банка „Добруджанка” и първият капитал е бил вложен от него. По желание на неговия съдружник Христо Радилов, който също е искал на участва в избора на името, хотелът е бил прекръстен на „Регал”.
След освобождението на Добруджа през 1940 година, хотелът в продължение на няколко години носи това име. През 1942 година до края на Втората световна война, с решение на българското правителство, името е променено на хотел „Берлин”, понеже България е била съюзник в Тройната коалиция – Германия, Италия и Япония. След 1945 г. хотелът отново е прекръстен – този път той носи името х-л „Москва”. През социалистическия период в началото е работил само вторият етаж на хотела, а през 1968 г. - за кратък период от време, в приемната зала  се е помещавал представителният магазин на месокомбинат „Родопа”.
След реституцията е бил върнат на наследниците на Друмев и Радилов, които са имали силното желание да реставрират бащиния хотел, но поради финансови причини не са успели и са го продали. НДТ



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди