изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:29 EEST
ЦЕНАТА НА ПШЕНИЦАТА БАВНО ЩЕ РАСТЕ ЗАРАДИ ПО-СЛАБАТА РЕКОЛТА    
Земеделие Цената на пшеницата бавно ще расте заради по-малко добитото качествено зърно през отиващата си стопанска година, заяви за БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов. По думите му продавачите вече искат на борсите по 400 лева за тон хубаво зърно, а купувачите предлагат по 350-360 лева, докато при жътвата пазарът е тръгнал с цена от 260-270 лева за тон.


Около 50 на сто от тазгодишната реколта е с добро качество, а останалата половина е фуражна пшеница с 15-20 на сто покълнало зърно при юлските дъждове, поясни Костадинов, който оглавява и Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Браншовикът смята, че и прогнозата за по-малко зърно в световен мащаб ще увеличи търсенето. Ще има добра цена за хлебната пшеница, заяви Костадинов, без да се ангажира какъв може да бъде очакваният ръст в близките месеци.
Не само дъждовното лято е "виновно" за по-малкото произведено качествено зърно, коментира за БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните култури" в Добруджанския земеделски институт. Ученият определя като решаващ фактор сортовата структура в пшениченото производство в страната.
Според него сортовете пшеница с високи хлебопекарни качества - от българската и чуждата селекция, заемат само около 30 на сто от площите в страната. Професор Киряков напомня и, че в пшеничени масиви през лятото се е появила кафява ръжда, а земеделски стопани не са третирали посевите правилно с фунгициди.
Зърното ще поскъпне още над сегашното равнище от 300-350 лева за тон, прогнозира и ученият, но смята, че хлебарите нямат основание да качват цената заради брашното. В последните три-четири години зърното се търгуваше на цена на ръба на производствената му себестойност, но хлябът не поевтиня, каза Иван Киряков.
Земеделските стопани в Добричка област, която е лидер в производството на пшеница в страната, добиха тази година 660 863 тона при среден добив 541 килограма.
Според председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите износът на зърно към края на август е достигнал миналогодишните нива. И в новата кампания независимо от пазарната ситуация зърнопроизводителите в Добричко ще засеят обичайните около 1 200 000 декара с пшеница, смятат в бранша.



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди