изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:36 EEST
Мишки с две майки се родиха в Китай    
Китай
Китайски учени разработиха технология, с която на бял свят се появиха мишлета, чиито родители са от един и същи пол, предаде Франс прес. Тя е базирана върху модифицирани стволови клетки. Теоретично погледнато, методът, който повдига редица етични въпроси, може да доведе до нов подход за клониране на бозайници и дори за зачеване при хомосексуални двойки. Това е първият успешен метод в тази насока. Предишните сходни опити завършиха с провал.



В случаите с двойки женски мишки се родили 29 мишлета въз основа на 210 ембриона. Мишлетата доживели до напреднала възраст и се размножили нормално. Но мишлетата, заченати въз основа на генетичен материал от мъжки пол, оцелели едва 48 часа. Учените от Китайската академия на науките възнамеряват да извършат по-задълбочени изследвания, за да разберат каква е причината за това.

Влечуги, земноводни и риби могат да се размножават при наличие на един-единствен родител, но при бозайниците този процес е по-сложен.

При бозайниците едната половина от генома се наследява от майката, а другата - от бащата. По време на размножаването на бозайници някои гени са подложени на въздействието на специален механизъм. В съответствие с него експресията на наследеното от бащата копие на ген не е една и съща с тази на наследеното от майката копие на гена - едното е активно, за разлика от другото. За да заобиколят този механизъм и да създадат мишлета въз основа на гризачи от един и същи пол, учени под ръководството на Ци Чжоу от Китайската академия на науките са използвали хаплоидни ембрионални стволови клетки, които притежават единичен, а не двоен набор от хромозоми. След това модифицирали генетичния състав на клетките, преди да ги инжектират в миша яйцеклетка. Процесът се различавал в зависимост от това дали мишките са от женски или мъжки пол.
"Малко вероятно е тази технология да бъде тествана с хора в близко бъдеще", заяви експертът Душко Илич от лондонския Кингс колидж, който не е участвал в изследването.
Резултатите от него са публикувани в Cell Stem Cell.

http://bnr.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.44 секунди