изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:55 EEST
ЕКИПИ ОТ ДОБРОВОЛЦИ ЩЕ ПОДГОТВЯТ ДЕЦАТА БЕЗ РОДИТЕЛИ В ДОБРИЧ ЗА САМОСТОЯТЕЛЕН ЖИВОТ    
НовиниПроблемите на децата от центровете за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ бяха дискутирани на кръгла маса в Добрич. На срещата присъстваха представители на социални институции, психолози, работодатели. Специалисти от социалното предприятие "Социална чайна" във Варна представиха изследване на нуждите и нагласите на момичетата и момчетата от домовете за независим живот след излизането им от институциите.


В добричките центрове са настанени основно деца от ромски произход, изведени от семейната среда, където са били в риск, съобщи Лилия Харизанова от социалното предприятие. Характерното за тази общност е майката да бъде домакиня, а бащата да се грижи за изхранването на семейството. Затова, по думите й, нагласите между двата пола са коренно различни: момчетата са с ясно изразен стремеж да работят и да печелят пари, а момичетата се осланят на социалните работници в ЦНСТ за своето бъдеще или търсят настаняване в семейна среда.
При изследването на перспективите им за работа, специалистите установяват, че преобладаващата част от младежите успяват да завършат основно образование, но е нисък делът на тези със средно. Това поражда конфликт с работодателите, защото очакванията им далеч не покриват уменията им. Почти единични са случаите, в които подрастващите имат ясен и конкретен план за своята реализация и интеграция в обществото.
Представителите на бизнеса в срещата споделиха опит с наемането на работа на такива младежи. Според тях, ползата е взаимна, защото, когато им гласуваш доверие, те са изпълнителни и се чувстват равни на останалите служители. Това се превръща в ролеви модел за останалите деца от приятелския им кръг, съобщи Надежда Карапанчева за БТА.
Най-добрият начин момчетата и момичетата без родители да бъдат подготвени за независим живот е чрез подпомагане от доброволчески екипи, заяви анализаторът Стояна Стоева. Тя се позова на няколкогодишния опит на организацията във Варна. Този метод ще бъде приложен в Добрич пилотно с 20 деца от 10 до 14 години, като стремежът на социалните работници е той да се утвърди като постоянна мярка.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди