изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:22 EEST
„КЪРВАВАТА БРАЗДА НА ДОБРУДЖА“ ЩЕ БЪДЕ ПРЕИЗДАДЕНА ЗА ДЕСЕТИ ПЪТ    
Култура Книгата на балчиклията Радостин Мирков „Кървавата бразда на Добруджа“ ще бъде преиздадена за десети път. Предстои да бъде преведена на английски и турски език, съобщи авторът. Книгата разкрива истината за отвличането и страданията на над 25 хиляди добруджанци през Първата световна война.


Академик Георги Марков споделя: „Едно трагично събитие, поставено десетилетия наред в умишлена забрава поради „политическа целесъобразност“.
Разнообразните свидетелства доказват, че в румънските концентрационни лагери на смъртта загиват от робски труд, масови убийства, болести, глад и студ две трети от обречените страдалци. Разтърсващите страници изпълняват един нравствен дълг на съвременните поколения към паметта на мъчениците, които са преследвани единствено поради националната си принадлежност“, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.
Авторът Радостин Мирков посочи, че в десетото издание книгата ще прерасне в научен труд, тъй като ще бъдат включени отзиви на специалисти.
Той припомни, че през 1916 г. над 40 хиляди мирни граждани – възрастни, деца, мъже, жени, са откарани в концлагери в румънска Молдова, две трети от тях намират смъртта си. Това продължава до 1918 година.
На паметната плоча в центъра на Балчик са изписани имената на откараните от 19 селища. Предстои да бъде открита плоча в село Дропла през ноември, на която ще бъдат изписани имената на жертвите от румънските репресии.
Радостин Мирков написва книгата по спомените на своя дядо – Радослав Мирков, който е бил откаран в Молдова. Спомените и на други хора доказват, че че жестокостите са били огромни.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди