изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:08 EEST
СЪБИРАТ СЕ СРЕДСТВА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВ ХРАМ В ДОБРИЧ    
Общество Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови изграждането на православен храм в най-младия квартал на Добрич - "Добротица", съобщи енорийския свещеник Петър Димитров. Регистрирано е служебно църковно настоятелство, което започва кампания за набиране на средства за строежа. Разкрита е дарителска сметка, ще бъдат разположени и касички на различни обществени места в града.


По първоначални данни ще са необходими около 700 хиляди лева, според отец Петър. Проектът е дело на арх. Петър Николов, който заедно с конструктора на сградата Пенчо Керванов работи благотворително за изграждането на храма. Предвидено е той да се разполага на площ от 258 кв. м върху общински терен. Височината на сградата ще бъде 16 метра.
Настоятелството вече е избрало и патрон на Божия дом - това ще бъде един от най-новите светци - Свети Лука Кримски, канонизиран през 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква.
В светския си живот архиепископ Лука е хирург, продължава да се занимава с това и след приемането на монашески сан и с Божията милост няма неуспешна операция, въпреки минималните шансове за живот, давани на пациентите му, споделя отец Петър.
Идеята да изгради храм на негово име се заражда, когато при посещение в Украйна добричкият свещеник се сдобива с мощи на Свети Лука Кримски. Дарената светиня в момента е изложена за поклонение в храм "Света Троица" в Добрич.
Очакванията на настоятелството са в събирането на средства за новата църква да се включат и представители на местния бизнес и градежът да бъде завършен до 2 години, съобщава за БТА Надежда Карапанчева.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди