изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:34 EEST
КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ОСТЕОПОРОЗА    
Здраве Регионална библиотека „Дора Габе” провежда информационна кампания в седмицата  5 – 19 октомври 2018 г. по повод 20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата. В Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване на библиотеката всеки ползвател може да получи информация и  дипляна, свързани със заболяването и неговата превенция.

Дипляната съдържа  важни съвети как да се грижим за костите си и да се предпазваме от остеопорозата.
На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза. Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите, при което се намалява плътността на костта и се повишава риска от счупване предимно в областта на гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и китката.
Пренебрегването на рисковите фактори води до "безшумно" развитие на заболяването и тежки счупвания на костите. Един от признаците на развитие на болестта е снижаването на ръста на болния, свързано с недиагностицирани навреме прешленни фрактури - ето защо не само трябва да знаем за болестта, но и да говорим открито за нерешените проблеми за нейното откриване и лечение, напомнят специалистите.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди