изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:57 EET
НА 13 НОЕМВРИ ПРОДЪЛЖАВАТ ЗАСЕДАНИЯТА ПО ДЕЛОТО ЗА ДОБИВ НА ГАЗ В ДОБРУДЖА    
Ред и сигурност
Варненският административен съд проведе трето заседание днес по дело с обществен интерес по жалба на Русгеоком-БГ ЕАД срещу решението на РИОСВ-Варна, с което бе отхвърлено намерението на компанията да добива газ в Добруджа. Тогава председателят на експертния съвет Тодор Колев мотивира решението на инспекцията с риска от замърсяване на водоносните хоризонти в района на ВиК сондажите и липсата на яснота как тази вода ще бъде пречистена в случай на замърсяване.


Делото е от голям обществен интерес тъй като става въпрос за инвестиционно намерение за добив на газ в района на Генерал Тошево. В референдум, проведен през миналата година 97 процента от местните хора се обявиха категорично против добива на газ с аргумента, че това ще замърси природата и ще унищожи поминъка им.
По време на заседанието през ноември се очаква да бъдат определени експертите по тройна съдебна техническа експертиза и да бъдат формулирани точните въпроси към тях.
Жителите на Община Генерал Тошево са изказали своето мнение - твърдо против добива на газ, на референдума от 17 декември 2017 година, каза кметът на добруджанската община Валентин Димитров, след третото заседание Административен съд - Варна по жалбата на "РУСГЕОКОМ БГ" ЕАД срещу решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Варна за прекратяване на инвестиционното предложение за проучване и добив на газ в района.

Инж. Иванка Казакова от инициативен комитет "За чиста България" изрази надежда на следващото заседание да бъде допуснат геолог, защото това, по думите й, е най-важният експерт, който би могъл да изясни мотивите за отказ.
Разчитам, че експертите, които съдията ще определи на следващото заседание, ще имат достатъчен опит. Целта на тези експертизи е да се появи истината, допълни инж. Казакова.
Според жалбоподателя решението на екоинспекцията е немотивирано и незаконосъобразно. Не съществуват никакви рискове за здравето на хората, категоричен е адвокат Йордан Йорданов – представляващ „Русгеоком-БГ” ЕАД. По думите му сондажите за газ са идентични на тези за добива на питейна вода и са обезопасени. Йорданов дори подчерта, че замърсяването на водите в района е причинено от торенето на местните зърнопроизводители, съобщи Радио Варна.
Не така мислят граждани. Владимир Русев е категоричен, че не трябва да започват никакви сондажни дейности в Добруджа.
Да бъдат уточнени вещите лица и предстоящите експертизи и да бъдат коригирани въпросите между двете страни се очаква на следващото заседание.



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди