изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:32 EET
КРАСИМИР БАЧКОВ И НЕГОВИТЕ „60 НЕОЧАКВАНИ СРЕЩИ“    
Култура На 20 октомври 2018 г. от 17,00 ч. в Галерия "Георги Петров /„Луксор сити център“ ул. „Независимост“ №5/ почитателите на  творчеството на Красимир Бачков ще имат удоволствието да се „запознаят“ с най-новата му книга. Организатори на събитието са Община град Добрич, Сдружението на писателите и галерия „Георги Петров“. За творчеството на Красимир Бачков литературоведът Драгомир Георгиев пише:


„…Текстовете на Красимир Бачков са чужди на експерименталното само за себе си, на тях не им е потребен външен и показен ефект, те бягат от желанието да се харесват на някои постмодерни редактори. Напротив, те са в дълбоките бразди на родната традиция от Вазов, Алеко Константинов и Елин Пелин през Йордан Йовков и Ивайло Петров, за да се стигне до Деян Енев и Захари Карабашлиев. Бачков остава верен на свежестта и автентичността на случките, които познава, а героите му са част от неговия реален и духовен живот. Биографиите, поведението, историите и езикът им са колоритни, наситени с воля и енергия, с неподкупна виталност. Композицията на творбите е по-скоро класическа, с въведението в случката, с маркерите за мястото и времето на действието, за да се подготви читателят за срещата с героите. Те са най-често противоположни като характери и поведение.
Тематичните ядра на творчеството му: „Дългият път през тунела“ (сборник разкази, 1994), „Синият кон“ (сборник разкази, 1997), „Легионът на обречените“ (роман, 2000),„Кураж за другите“ (сборник разкази, 2005), „В очакване на утрото“ (разкази и новели, 2006), „Слънце за двама“ (разкази, 2010), „Българчето“ (приключенски роман, 2013), „Учител“ – късометражен филм – 2014, по разказа „Докато пари“, режисьор Орлин Милчев – Атила, „Не за всеки“ (стихове, 2016), „Прединощта да изтече“ – късометражен филм – 2012, по разказа „Приятели“, режисьор Катерина Борисова, са свързани с духовните полета на ян и ин, за мъжкото и женското начало в реалността. Богата на образи, истории, герои и съдби е последната му юбилейна книга - „60 не Очаквани срещи“, разкази.
Композицията на творбите е по-скоро класическа, с въведението в случката, с маркерите за мястото и времето на действието, за да се подготви читателят за срещата с героите. Те са най-често противоположни като характери и поведение. Идва ред на развитието на историята, на втурването в случката, но в нея винаги е важен пластът на психологическите влизания, втурвания в съзнанието и в подсъзнанието, в мотивите за поведението на персонажите. Финалът на творбите му е често пъти не толкова завършек на ситуацията, но и коментар с възхвала или с гняв от моралната деградация на човека и на обществото ни…“



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди