изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:06 EET
ИНОВАЦИИТЕ И УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА ОБСЪДИХА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЕКТОРА ОТ БЪЛГАРИЯ, АЛБАНИЯ, ГЪРЦИЯ И МАКЕДОНИЯ    
Туризъм
Завърши тридневното съвместно обучение по менторство и иновации за повишаване устойчивостта на предприятията в сектора на гостоприемството, организирано от Висше училище по мениджмънт (ВУМ), Варна. В него взеха участие над 50 представители на малкия и средния бизнес от сектора на туризма от България, Албания, Гърция и Македония.



Събитието акцентира върху иновациите, менторството и сътрудничеството между различните представители на туристическия бизнес с цел устойчиво развитие на сектора. Участниците посетиха български фирми от региона, въвели и успешно прилагащи иновативни практики, сред които ферма за екологично отглеждане на охлюви и тематичен ресторант, един от големите голф-комплекси по българското Черноморие с внедрената цялостна политика за устойчиво развитие,  вегетариански ресторант, който успешно съчетава предлагането на здравословно хранене с възможност за физически активности, и ресторант във Варна, прилагащ необичайни техники на приготвяне и сервиране на ястията. По време на визитите участниците имаха възможност да почерпят лично от опита на собствениците и да получат ценни съвети по внедряването на технологични и не-технологични иновации.
Представени бяха и технологични иновации, пренасящи хотелиерството и ресторантьорството в новото хилядолетие в услуга на клиентите от информационната ера, сред които „умни“ автомати за различни услуги, дигитална връзка с персонала, конферентен туризъм и други. Концепцията за клъстерните структури в сектора на гостоприемството, наблягаща върху алтернативните форми на туризъм и отдих, породи оживена дискусия сред участниците.


Създадените неформални контакти сред представителите на страните-партньори са основа за бъдещо регионално сътрудничество, обмяна на опит, знания и иновации с цел подобряване на услугите в сектора и устойчиво развитие в района на Балканите и Средиземноморието. Участниците получиха официални сертификати от обучението.
Събитието е част от проект ХЕЛИКС: „Инициатива за образователен обмен по предприемачество за устойчиви туристически МСП в региона Балкани – Средиземно море“, който се финансира по Програма Interreg V-B Балкани – Средиземно море 2014-2020.



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди