изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:34 EEST
БЮСТ-ПАМЕТНИЦИ НА ЙОРДАН ЙОВКОВ И ДОРА ГАБЕ В АЛЕЯТА НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛИСКА    
Култура
Културно-историческият комплекс „Двор на кирилицата“ в Плиска посреща своите гости вече няколко години. Той е създаден като частна инициатива от живеещия в България арменски бизнесмен Карен Алексанян. Освен двора на буквите, художествената галерия и крепостта от миналата година врати отвори и Алея на писателите, тържествено открита на 1 ноември 2017 г. с бюст-паметника на Пейо Яворов. Идеята на Карен Алексанян, който финансира изработването на паметниците, е да се представят най-известните писатели, творящи на кирилица.


Предвижда се Алеята да включва около 80 автори от различни националности. До момента са поставени бюст-паметници на Паисий Хилендарски, Петко Славейков, Иван Вазов, Христо Ботев, Алеко Константинов, Христо Смирненски, Гео Милев, Никола Вапцаров, Николай Хайтов, както и на Александър Пушкин, Фьодор Достоевски, Николай Гогол, Сергей Есенин, Иво Андрич, Бранислав Нушич и други. На 27 юли 2017 г. е положено началото и на Стената на барелефите, където са представени пишещи на кирилица автори на литература за деца. Сред първите писатели тук са Ран Босилек, Леда Милева и Севда Севан.


На 22 октомври 2018 г. от 15. 00 часа в Алеята на писателите бяха открити осем нови бюст-паметника, сред които бюст-паметници на Йордан Йовков и Дора Габе. Паметникът на Йовков е дело на възпитаника на Великотърновския университет Евгений Воденичаров, който от почти четвърт век живее в САЩ и в момента е един от 55-имата скулптори, работещи за Холивуд. Негови скулптури участват в най-касовите продукции на „Дисни” и други холивудски компании. Автор на бюст-паметника на Дора Габе е скулпторът Зоя Лекова, завършила Националната художествена академия през 2000 г. През 2016 г. тя защитава докторат, а в момента е хоноруван преподавател в Академията, катедра „Метал“.


Евгений Воденичаров не успя да присъства на събитието, но Зоя Лекова успя лично да усети въздействието на своята творба върху развълнуваната публика. В тържеството участваха специалисти от Регионален исторически музей – Добрич, които поднесоха венци пред двата бюст-паметника и посипаха около тях по шепа добруджанска пръст като поздрав от цяла Добруджа. Те връчиха на г-н Алексанян и скулпторите поздравителни адреси и издания на Регионален исторически музей – Добрич.


Предадоха и поздравителния адрес от името на Община град Добрич. И други добруджанци уважиха събитието. Жители на с. Плачидол, водени лично от своя кмет Атанас Пенев, заедно с жители на с. Приморци присъстваха на вълнуващото тържество.
Генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов откри бюст-паметниците на шестима известни руски писатели: Лев Толстой (скулптор акад. Михаил Переяславец), Антон Чехов (скулптор акад. Александър Рукавишников), Иван Крилов (скулптор Алан Казиев), Александър Грибоедов (скулптор акад. Зураб Церетели), Марина Цветаева (скулптор Евгения Дубровина) и „огледалния“ бюст-паметник на Илф и Петров (скулптор Александър Миронов). На събитието успяха да присъстват скулпторите Алан Казиев и Евгения Дубровина.


    Венци и цветя отрупаха всички паметници – израз на признателността към пишещите на кирилица значими български и руски автори. Очаква се в бъдеще Алеята на писателите да се попълва с нови бюст-паметници. Инициативността и ентусиазмът на Карен Алексанян са впечатляващи. Вярваме, че той все така всеотдайно ще работи за популяризиране на кирилицата и на литературата, създавана на кирилица.
Кремена МИТЕВА


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди