изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:10 EEST
АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПРИСТИГНА И В ОБЛАСТ ДОБРИЧ    
Новини
4 положителни проби за африканска чума са открити при отстреляни диви прасета в област Добрич, съобщи на брифинг зам.-областният управител Красимир Николов, след извънредно заседание на Областния координационен щаб. В събота и неделя се е провел редовен организиран лов за диво прасе в специфично заграждение в местността Зеленка край с. Българево, Каварненско. Съоръжението е с площ 101 хектара. В събота били отстреляни три прасета, чиито проби са отрицателни. В неделя са отстреляни шест животни, като четири от прасетата са дали положителен резултат за африканска чума. Съоръжението е собственост на Ловно стопанство Балчик. Заградено е с ограда и в момента се правят обходи, които да установят дали има пробив в оградата.



Този уикенд ще бъдат напълно унищожени всички останали диви прасета в съоръжението, които са около 60, заедно с хищниците – чакали и лисици. Труповете им ще бъдат загробени в специални трупни ями. Отстрелът ще бъде синхронизиран със съседните дружинки.
Въпреки че съоръжението е заградено, заразата може да е пренесена по няколко начина, обясни Кр. Николов: от фуража и храната за животните, от хищниците, които обикалят вече ожънатите ниви, а и от самите ловци, ако са ходили на лов в Румъния, където има вече 1 050 огнища.
Определени са трите зони за сигурност. 20-километровата инфектирана зона обхваща каварненските села Българево, Топола, Свети Никола, Камен бряг, Хаджи Димитър, Поручик Чунчево и град Каварна. От община Шабла попадат селата Горун, Тюленово, Езерец, Крапец, Ваклино, Дуранкулак и град Шабла.
Буферната зона обхваща населени места на още 20-километра разстояние от инфектираната зона, а в последната – надзорна зона, попадат всички останали населени места от област Добрич.
От вчера стопаните в Шабленско и Каварненско масово колят домашните си прасета, съобщи Красимир Николов.  По думите му, общият брой на прасетата в частните дворове на двете общини е между 500 и 600.

Ловците са споделили за необичайно поведение на болните животни. В неделя едно от прасетата е имало външни признаци на заболяването – пяна по ноздрите. Другото необичайно в поведението им е било, че след стрелба обичайно дивите животни се разбягват, а когато ловците започнали да стрелят, прасетата се скупчили на едно място. НДТ      



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди