изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:54 EET
НАГРАЖДАВАТ ОТЛИЧЕНИТЕ УЧАСТНИЦИ В КОНКУРСА „КЕСАРЯТ ТЕРВЕЛ – ПОЗНАТ И НЕПОЗНАТ“    
Новини
Последните две прояви от програмата на Община Тервел за честване на 1300- годишнината от победата на Кан Тервел над арабските нашественици при стените на Константинопол ще се състоят на 6 ноември. Планирани като повод да почувстваме гордост от славната българска история в деня на народните будители, те ще се проведат след ваканцията на учениците и учителите.


На шести ноември в 14:30 часа в зала Кан Тервел на общинския музей ще започне тържествена програма за награждаване на отличените участници в общинския конкурс „Кесарят Тервел-познат и непознат“. Той има две направления – „Литературно творчество“ и „Изобразително и приложно изкуство“. Във всяко от направленията има възрастови категории – общо 9.Наградите са парични – по 100 лева за класираните на първо място в съответната категория , 70 лв. за второ място и 50 за първо.Оценени са общо 76 творби сред които юбилеен училищен вестник, очерк, есета, стихове, пана от вълна, керамични пластики, рисунки.
В 17:30 часа пък Зала “Кан Тервел“ ще посрещне следващите си гости – хората, дошли да гледат авторската среща на тема „Кан Тервел в научната и художествената литература“. Участници в събитието са историците проф.Георги Атанасов и проф.Казимир Попконстантинов и писателят Емил Димитров.
Проф.Георги Атанасов и проф.Казимир Попконстантинов са историци и археолози, с много познания и интереси , свързани с ранното средновековие – времето, в което е живял Кан Тервел.Понастоящем двамата учени са научни ръководители на археологическите проучвания, които се провеждат от общините Тервел и Крушари и РИМ Добрич – съответно на крепостите Палматис (Община Тервел) и Залдапа (Община Крушари).
Емил Димитров е автор на радващия се на голям читателски интерес роман "Кан Тервел - кошмарът на Халифата". Произведението е документално-исторически роман. Авторът Емил Димитров е роден през 1954 г. в град Добрич. Има висше военно и юридическо образование.
Модератор на авторската среща ще бъде преподавателят по история от гр.Тервел Стойка Жекова.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди