изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:58 EEST
ТРИ ЕКСПЕРТИЗИ ЩЕ БЪДАТ НАПРАВЕНИ ПО ДЕЛОТО ЗА ДОБИВ НА ГАЗ В ДОБРУДЖА    
Ред и сигурност
Три експертизи ще бъдат направени по делото, образувано във връзка с жалба на „Русгеоком-БГ“ ЕАД срещу решението на РИОСВ-Варна, с което бе отхвърлено намерението на компанията за добив газ в Добруджа. Това реши днес Трети състав на Варненския административен съд. Специалистите, които ще направят експертизите, бяха предложени от жалбоподателя и ответниците по делото.



До 15 февруари 2019-а година вещите лица трябва да изготвят петорна хидро-геоложка експертиза, здравна и екологична експертиза. Вещото лице, което ще направи екологичната оценка, бе избрано с жребий за да се гарантира обективността на неговата експертиза. Сред предложените три имена бе изтеглено това на Стоян Николов, който често бива използван като вещо лице в дела, гледани от Окръжен съд – Варна в сферите на биоразнообразието и екологията.
Петорната експертиза ще бъде изготвена от хидрогеолози, геофизици и химици. Предстои да бъде назначено вещо лице, което да направи оценка на това как евентуален сондаж би повлиял върху човешкото здраве.
Преди началото на днешното заседание стана ясно, че председателят на съдебния състав Дарина Рачева е получила множество електронни писма от граждани, които са апелирали да не взема решение в полза на фирмата-жалбоподател, съобщи Радио Варна.
Припомням, че Експертният съвет към РИОСВ-Варна мотивира отказа на инспекцията с риска от замърсяване на водоносните хоризонти в района на ВиК сондажите и липсата на яснота как тази вода ще бъде пречистена в случай на замърсяване.
Делото е от голям обществен интерес тъй като става въпрос за инвестиционно намерение за добив на газ в района на Генерал Тошево. В референдум, проведен през миналата година 97 процента от местните хора се обявиха категорично против добива на газ с аргумента, че това ще замърси природата и ще унищожи поминъка им.
Следващото заседание на съда ще бъде от 11 часа на 5 март 2019 година.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди