изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-06-06 @ 01:47 EEST
В търсене на подходящия зет - китайският "Пазар за необвързани"    
Любопитно
Стотици души са се събрали в парка Жонгшан, намиращ се съвсем близо до Забранения град в самото сърце на китайската столица Пекин. Внимателно подредени по пътеките, оградени от високи червени стени и вековни кипариси, те са изненадващо унили.


Всеки от тях - всички пълнолетни от определена възраст - стои около малки листове хартия. Мнозина пристъпват от крак на крак, в опит да се преборят с режещия студ. Въпросните листи хартия, защитени от лошото време с найлонови джобове, са закачени за стените или притиснати към маси с нещо тежко, за да не ги издуха вятърът. На тях се съдържа описание - напечатано или написано на ръка. Някои от листата са украсени и със снимка на млади мъже и жени.

А събралите се хора са част от един специфичен пазар на информация. Единственото нещо, което се предлага тук обаче са хората, необвързани хора, за да сме по-точни.


"Пазарът за необвързани" се организира от родители, които се надяват да намерят половинка за своите пълнолетни деца. А листовете хартия всъщност са реклами, написани от родителите, за да хванат окото на другите родители, дошли на "пазара". Ли Чиан е 30-годишен служител в счетоводна фирма. Тя е родена в културно и образовано семейство и е надарена с фино и деликатно лице", пише в едно от съобщенията.

Други, от своя страна, подчертават активите на детето си - фактът, че притежава хубава кола или "двустаен апартамент в близост до втория околовръстен път в добър и удобен квартал".

Еквивалентни на предлагането са и изискванията за потенциални ухажори. Един от флайърите ясно показва, че семейството търси за дъщеря си "добър" човек, висок между 167 и 174 см. Той трябва да е роден в Пекин, да притежава кола и да има "стабилен доход".

Друго семейство, на свой ред, търси за сина си жена, родена след 1986 г., но не и през 1988 г., защото тогава според китайския зодиак е била година на дракона, а това може да бъде в конфликт с неговата лична зодия. Той е роден през 1982 г., година на кучето.

Тези изглеждащи отчаяно срещи се случват в 600-годишния парк всяка сряда и всяка неделя следобед. Подобни пазари съществуват и на други места в столицата и по-големите градове, но именно този е най-старият и най-известният.

Строгата традиция на уговорения брак, която урежда отношенията между мъжете и жените в Китай от хилядолетия, включително през маоистката епоха, става значително по-гъвкава през 80-те. Децата вече имат повече свобода да се оженят за някого по свой избор.

И все пак, в едно общество, все доминирано от конфуцианската култура, старейшините в семейството продължават да се намесват в любовния живот на следващото поколение, като използват "правото си на вето", за да оспорят кандидати за ръката на детето си, който смятат за финансово или социално неподходящи. Другият начин е чрез емоционален натиск над младите, който в Китай вече се женят на все по-късна възраст, да побързат и да си намерят някого.

Такъв човек е 60-годишният Ли Джианхуа. Неговата голяма цел е да си има внуче. "На 37 години е време моят син да се ожени, но на работа той си общува само с други мъже", обяснява ядосано бащата. Той вече е представил няколко момичета на сина си, но без резултат.

Ли далеч не е единственият родител, който е взел любовния живот на детето си в свои ръце. Една от събралите се майки признава, че е дошла без знанието на дъщеря си и ако тя разбере, дори би се ядосала много, по думите на жената. Сега майката съжалява за това, че в миналото е била толкова строга с нея и й е забранявала да излиза с момчета, докато учи в университета. Сега дъщерята е на 29 и със стабилна работа, но няма никакво време за мъже и за срещи.

Малко по-настрани две други жени си говорят и вече в тях се прокрадва надеждата, че ще успеят да уредят децата си, и двамата на по 34 години, да се срещнат.

"В миналото трябваше да приемеш съпруга или съпругата, който родителите са ти избрали, без да кажеш каквото и да е, а след това съпругът поемаше всички права и важни решения. Днес младите хора могат да откажат, ако решат, че нашите предложения не са подходящи за тях. Те са по-свободни, но след това имат повече трудности да намерят своята половинка", казва една от двете майки.

Това, което редовните родители на пазара за необвързани оценяват много обаче, е фактът, че не струва абсолютно нищо за разлика от лъскавите агенции за запознанства или специализираните сайтове. Другото нещо, което им харесва, е директният контакт с останалите родители. Така те могат да искат снимки на евентуалните бъдещи половинки на децата си, да научат за тях какво работят, колко изкарват и от какво се интересуват.

И ако това звучи като забавно място, където отчаяни от децата си родители се уговарят без тяхното знание, този пазар все пак има някаква сила. Въпреки че родителите вече нямат абсолютна власт над това за кого ще се оженят или омъжат децата им, те все още имат сериозно влияние в тези неща.

Според психолога и дейтинг експерт Джоу Сяопенг дори днес децата не могат да направят този избор за живота си, без преди това да получат одобрението на родителите си.

Според анкета от 2014 г. в сайта за запознанства Baihe 76% от младите хора избират половинката си така, че той или тя да отговаря на критериите на родителите им. Повече от една трета от респондентите са заявили, че дори да харесват много човека, когото са си избрали, са склонни да го/я оставят, ако не получат одобрение от семейството си.

Това се корени в традицията, където уважението към родителите е всичко. А то се демонстрира чрез подчинение и съобразяване с техните възгледи. Ако децата се разбунтуват, след това ще носят последствията от неподчинението си.

Психологът казва, че китайците не искат да бъдат виждани публично да се прекланят пред родителите си твърде много, но от друга страна, те правят това, което би зарадвало семействата им и би ги накарало да се гордеят. Затова учат усърдно, опитват се да влязат в правилния университет, да намерят добра работа и да си намерят добра половинка. И те се стараят толкова усърдно в тази посока, че някои от тях, които не са успели да спазват тази линия, дори наемат фалшиви съпруги и съпрузи, с които да заблудят родителите си.

Тъй като бракът трябва преди всичко да допринесе за материалното благополучие на двойката (а и на семействата), критериите на родителите са много строги.

Те взимат предвид богатството на семейството, от което идва евентуалната половинка на детето им, тяхното място в социалната стълба, както и чисто географския им произход. Така например не се гледа с добро око ако градско момиче тръгне да се омъжва за момче от провинцията.

Старейшините смятат тези "правила" за необходими, за да осигурят финансовото и социалното благополучие на следващото поколение - нещо, което е по-лесно да се каже, отколкото да се направи в действителност в държава, където цените на имотите и жилищата са меко казано надути.

Всичко това дава своето отражение и в популярната култура, медиите и развлекателния бранш. Така например шанхайската телевизия Dragon TV пусна изключително успешно шоу, в което пет младежи и техните семейства са изправени лице в лице с пет млади жени и техните семейства. А родителите, разбира се, са тези, които контролират нещата.

Така например в един от епизодите 27-годишният Жанг Лу, директор на частна детска градина, моли жените в семейството си да му подберат добра и красива съпруга. Една от лелите му обаче има различно мнение по въпроса. Според нея красивите жени са мързеливи. "Съпругата му трябва да е трудолюбива, трудолюбива!", казва тя разпалено.

Само че в реалния живот такива откровени разговори не се приемат особено добре. "Младите китайци имат все по-ниска толерантност към семейната намеса в любовния им живот, дори и в крайна сметка да се предадат и да се примирят с решението на родителите си", обяснява сексоложката Ли Йин.

На 29-годишната Ву Нинг от провинция Жейянг й се налага да живее с този родителски натиск от вече няколко години насам. Родителите й вече са прехвърлили 60-те и очакват внуци, а нито една от двете им дъщери още не е омъжена. Затова майката всеки месец организира и на двете по няколко срещи с различни мъже и веднъж на всеки няколко дни звъни, за да поддържа натиска.

За младата жена тази задължителна страна на срещите действа откровено отблъсващо. Въпреки това обаче тя продължава да се съгласява да ходи по срещите, организирани от майка й. Единият от ухажорите досега бил твърде женствен, друг се смятал за много забавен, без обаче да е, а трети не млъкнал цял час, изброявайки постиженията и успехите си, без да й зададе нито един въпрос.

Сред избраните от майка й досега нито един не бил по вкуса на Ву. Въпреки това за нея става все по-трудно да отхвърля тези кандидати, защото иска да успокои майка си. А майката, от своя страна, в момента я притиска да смени и работата си с някоя по-близка до родния дом, за да може тя да навигира по-добре любовния живот на дъщеря си.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди