изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:06 EEST
ОТКРИТА БЕ ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ДОБРУДЖАНЦИ, ЖЕРТВИ НА РУМЪНСКИТЕ РЕПРЕСИИ ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА    
Общество
    През месец ноември не само в Добрич и България, но и в цяла Европа бе отбелязана стогодишнината от края на Първата световна война. Съвсем логично, кметството на с. Дропла, Балчишко, е избрало същия месец, за да открие паметна плоча, посветена на 89-има репресирани от румънците добруджанци от с. Търновка и с. Кой куюсу (сега махали на с. Дропла), с. Ресилер (Кремена) и с. Фрекацей (Тулчанско).


Тя е поставена на фасадата на Народно читалище „Велко Ангелов – 1940“. Изработена е от черен гранит. Инициативата е на кметството в с. Дропла и читалищното ръководство. Инициативният комитет се състои от 13 души. Председател е кметът на с. Дропла Денчо Попов. Идеята е реализирана със съдействието на Фондация „Вигория“, а средствата са събрани от членовете на инициативния комитет, които са наследници на репресирани добруджанци от селото.


Паметната плоча бе тържествено открита на 16 ноември от 11.00 часа от областния управител на област Добрич Красимир Кирилов и от заместник-кмета на община Генерал Тошево Деян Димитров. Присъстваха гости от селото, от съседни села, от Генерал Тошево, Балчик, Добрич, Каварна, Варна, София и др., които сведоха глави в памет на мъчениците добруджанци.


След церемонията гостите имаха възможност да присъстват на кратка програма в читалищния салон, където най-напред бяха поздравени с патриотични стихотворения и песни от най-малките участници в събитието. Георги Балабанов – писател от гр. Генерал Тошево, поднесе много емоционално своето есе, провокирано от съдбата на Добруджа. Присъстващите имаха удоволствието да изслушат и словото на доц. д-р Благовест Нягулов от Института за исторически изследвания към Българската академия на науките.


Посланието на цялото събитие бе да имаме памет както за историческите успехи, така и за моментите на страдание. Имената на българските мъченици не трябва да се забравят.
Кремена МИТЕВА


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди