изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:28 EET
ОЩЕ ОТ СТАДИОНИТЕ НА ЦАР ФУТБОЛ    
Спорт

НАЦИОНАЛИТЕ НИ ПРОПУСНАХА ШАНСА ДА СЕ ВЪРНАТ НА ПЪРВОТО МЯСТО. Националният отбор на България пропусна уникален шанс да си върне първото място в група 3 на Лига "С" от Лигата на нациите. "Лъвовете" изиграха  най-силния си мач от началото на кампанията в гостуването на Кипър, но въпреки това стигнаха само до 1:1. На стадион "ГСП" в Никозия играчите на Петър Хубчев пропуснаха куп положения, а също така имаха претенции за четири дузпи.




Това е първо равенство на "лъвовете", които имат 10 точки, колкото и лидерът Норвегия. Скандинавците също завършиха 1:1 със Словения, като губеха почти до края на мача в Любляна. Северняците продължават да имат предимство от един гол пред родните национали, които имат шанс в последните 90 минути да спечелят групата. Днес Словения гостува в София, а Кипър приема Норвегия.

Селекционерът Петър Хубчев заложи на Георги Петков на вратата, като родният страж влезе в историята не само на България, но и на Стария континент. Ветеранът от Славия стана най-възрастният вратар в Европа с мач за своята страна. Той стори това точно на 42 години и 253 дни.

Захариу даде аванс на домакините в 24-ата минута. Голът дойде от нищото, тъй като "трикольорите" стояха по-добре на терена до този момент. Капитанът Попов тръгна на самостоятелна акция между трима и поиска фаул, падайки на земята, но реферът Ал Хаким не отсъди нарушение. Последва изритана напред топката, която изведе Захариу сам срещу Петков и той не сгреши. Две минути след това Неделев подаде на Попов, чийто удар от три метра беше избит в ъглов удар. Удар на Божиков с глава мина над вратата, а нов такъв на Бодуров излезе близо до дясната греда. "Лъвовете" натиснаха още повече, като в 37-ата минута Краев пропусна страхотна възможност да изравни. Младокът получи топката от Недялков, но стреля слабо и Панаи хвана пред голлинията. Секунди по-късно Ивелин Попов пропусна да се разпише останал сам срещу Панаи, който изби с крак. В последната минута преди почивката изстрел с глава на Костадинов мина покрай целта.

Втората част започна със сериозен натиск на българите, докато островитяните действаха на контраатака. В 55-ата минута бомбен шут на Неделев беше избит от Панаи, който можеше да си вкара автогол, но топката излезе в корнер. Веднага след това Спас Делев и Николай Димитров смениха Краев и Иванов. Последваха няколко спорни ситуации, като играчите на Хубчев имаха три пъти претенции за дузпа. Първо Попов беше избутан в наказателното поле в 61-ата минута, но шведският съдия Мохамед Ал-Хаким даде знак играта да продължи. Неделев също имаше претенции в 64-ата минута, а отново Попов пожела 11-метров наказателен удар след единоборство с бранител на кипърците. Неделев получи жълт картон, който го вади от мача със Словения. След последвалото центриране Артиматас пропусна да удвои от няколко метра. В 79-ата минута Делев също поиска дузпа, но реферът отново остана безмълвен, въпреки че защитникът не игра с топката. Станислав Костов пък дебютира за "лъвовете", сменяйки Славчев. Страхотен Панаи спря България в 84-ата минута. Вратарят демонстрира страхотен рефлекс при удар с глава на Бодуров, а след това изпревари защитника и Костов, които се готвеха за добавка. Божиков с глава пък не уцели целта при следващото центриране.

Минута преди края на редовното време Лаифис фаулира Ивелин Попов, като този път дузпа имаше. Зад топката застана Димитров, който майсторски реализира своето първо попадение за България в първата си официална среща от седем години. Още в следващата атака "лъвовете" пропуснаха да стигат до обрат, като Костов се размина с топката. Минута след това пореден изстрел на Божиков с глава беше избит от голлинията. Българите продължиха да търсят обрат до последната секунда, но Костов сбърка головото подаване и срещата завърши 1:1.

 

БЪЛГАРИЯ Е СРЕД 12-ТЕ НАЙ-ДОБРИ ОТБОРА НА СВЕТОВНОТО ЗА БЕЗДОМНИ ХОРА

България влезе сред дванадесетте най-добри отбора на световното първенство по футбол за бездомни хора в Мексико Сити, след като победи с 3:2 тима на Австрия във финалната фаза на турнира. След това националите ни загубиха с 4:6 от Индонезия и пропуснаха шанса да играят мач за деветото място на Мондиала. В крайна сметка българският тим ще се изправи срещу Коста Рика в двубой за единадесетата позиция в крайното класиране на шампионата.

Финалът при мъжете на световното първенство е между отборите на Мексико и Чили. Двубоят за третото място е между Унгария и Португалия, за петото – между Южна Африка и Бразилия, за седмото – между Босна и Херцеговина и Литва и за деветото – между Индонезия и Русия. Финалният мач при дамите е между Мексико и Колумбия, а за третото място играят Чили и Бразилия.

След колебливото си представяне в петък българският отбор започна изключително мотивирано мача си с австрийците, повеждайки с 3:0 с попадения на Трайчо Методиев, Коце Ангелов и Асен Йорданов. Съперникът обаче върна две попадения след изпълнение на дузпа и грешка в българската отбрана. По аналогичен начин започна и мачът с Индонезия, в който българският тим отново поведе с 3:0 с попадения на Трайчо Методиев, Асен Йорданов и автогол на съперника. Азиатците върнаха два гола и до края на първата част Стефан Стефанов увеличи аванса на България за 4:2. През второто полувреме обаче българският тим отпадна физически и индонезийците направиха обрат до 4:6.

 

ХОЛАНДИЯ ПОКАЗА КЛАСА И СРАЗИ СВЕТОВНИЯ ШАМПИОН ФРАНЦИЯ

Холандия се наложи с 2:0 над Франция в двубой от Група 1 на Лига „А” в турнира Лига на нациите. Срещата бе изпълнена с динамика, като „лалетата” показаха по-офанзивна игра и заслужено спечелиха след попадения на Вайналдум (44`) и Депай (90+4`). Така Холандия вече има 6 точки и е на точка зад Франция. Всичко в Група 1 ще се реши в последния мач, който е между Холандия и Германия на 19 ноември, а селекцията на Роналд Куман има нужда само от точка в последния двубой, за да спечели групата и да стигне плейофите.Срещата започна на високи обороти, като още във 2-ата минута домакините имаха шанс да открият резултата. Депай проби отдясно и пусна по земя за Вайналдум, който би в обсега на Лорис и стражът изби. Отговорът на „петлите” дойде няколко минути по-късно, когато Лука Дин центрира за Гризман, но играчът на Атлетико (Мадрид) би с глава в Силесен. Мемфис Депай отправи втория точен удар за „лалетата” в 13-ата минута, шутирайки от линията на наказателното поле, но пак във вратаря. Играта бе равностойна и атаките следваха една след друга, а Павар бе близо до попадение в 28-ата, но след мощен шут топката мина на сантиметри над целта. Малко преди почивката Холандия нанесе своя удар. Де Йонг центрира в пеналта, Нзонзи опита да изчисти, но вместо това подаде на Бабел, който стреля силно от малка дистанция. Лорис съумя да избие, но Вайналдум направи точна добавка от точката за дузпа, откривайки резултата.

Втората част започна със силен домакински натиск. „Лалетата” наложиха сериозна преса и бяха близо до второ попадение на няколко пъти. Ван Дайк отправи опасен удар с глава в 59-ата, но топката мина над напречната греда. Три минути по-късно Блинд центрира от левия фланг, Дъмфрис надскочи Дин и нанесе удар с глава, който Лорис отрази. Топката обаче се върна отново при Дъмфрис, който шутира силно, но отново Лорис се намеси. Вратарят на „петлите” продължи с класните си изяви и в 73-ата спаси вратата си от втори гол след удар на Депай от фаул, който бе насочен към долния ляв ъгъл. Нов шанс за Депай се откри в 75-ата, но отново Лорис се оказа непреодолима преграда и спаси. Франция опитваше да отвърне на мощната офанзива с епизодични контраатаки, но не успяваше да притесни сериозно отбраната на „лалетата”. В последните 10 минути гостите натиснаха своя съперник, но не стигнаха до така желания гол. Вместо това Де Йонг можеше да отбележи в добавеното време, при организирана бърза контра, и пак Юго Лорис показа класата си и изби. В 4-ата минута от добавеното време футболист на „лалетата” бе фаулиран в наказателното поле и съдията посочи бялата точка. Мемфис Депай изпълни точно дузпата, оформяйки крайното 2:0.

 

ПОРТУГАЛИЯ ПОПАРИ НАДЕЖДИТЕ НА ИТАЛИЯ ЗА ПЪРВОТО МЯСТО

Португалия си осигури първото място в Група 3 на Лига „А” от турнира Лига на нациите, след като направи нулево реми при гостуването на основния си конкурент в групата – Италия. „Мореплавателите”, които играха отново без звездата си Кристиано Роналдо, са вече със 7 точки и си осигуриха първи участие във финалния турнир от надпреварата през юни догодина. Италия остава на втора позиция в групата с 5 точки, а Полша завършва на трето място и изпада от Лига „А” независимо от крайния резултат в мача с Португалия на 20 ноември.

„Скуадра адзура” започна офанзивно от първия съдийски сигнал, като домакините диктуваха темпото на игра през по-голяма част от полувремето. В длъжник за Италия се превърна Чиро Имобиле, който на два пъти пропусна от чиста позиция. В петата минута Инсиние отправи плътен удар от дистанция, Руи Патрисио обаче успя да избие. Топката попадна в Имобиле, който от няколко метра не намери рамката на вратата и прати в аут. Две по-късно Флоренци шутира по земя, но отново покрай целта. В 11-ата минута Брума можеше да създаде проблеми за Донарума, но Киелини, който играеше юбилейния си 100-ен мач с националната фланелка, се намеси решаващо и блокира удара. Последваха равностойни минути, а в последния четвърт час „скуадрата” отново се активизира в атака и постави под напрежение отбраната на гостите и Руи Патрисио. В 35-ата Верати пусна технично за Имобиле, който отново остана сам срещу Патрисио, но вратарят на Португалия излезе навреме и успя да блокира удара на нападателя. При центриране от фаул в 37-ата Бонучи засече с глава кълбото, но късметът покри Руи Патрисио и топката профуча опасно близо до десния страничен стълб.

Надмощието на италианците във владеенето на топката се запази и след почивката, но без това да доведе до желания резултат. След поредица от атаки на домакините, „мореплавателите” стигнаха до първото си чисто положение едва в 73-ата минута. Кансело центрира отдясно за влезлия като резерва Жоао Марио, който обаче заложи прекалено много на силата и извади топката в аут. Три минути по-късно Донарума направи фамозно спасяване. Карвальо отправи силен фалцов удар към долния десен ъгъл, но стражът на Италия показа феноменален рефлекс и успя да избие с една ръка. Последните минути бяха белязани от отчаян щурм на „скуадра адзура”, който отново не се увенча с успех, и двубоят завърши при резултат 0:0.

 

КЕШЕРЮ БЕЛЕЖИ, РУМЪНИЯ ГРОМИ

Румъния надигра с 3:0 като домакин Литва в мач от Група 4 в Лига “С” и запази известни шансове да се бори за първото място в крайното класиране в тази група. Джордже Пушкаш изведе северните ни съседи напред в резултата още в 7-ата минута, след като бе изпуснат от бранителите на Литва в наказателното поле и не пропусна да изпрати топката във вратата. Нападателят на Лудогорец Клаудиу Кешерю бе точен за 2:0 с добавка от съвсем близко разстояние след спасяване на литовския страж две минути след началото на второто полувреме. В 65-ата минута Николае Станчиу изненада литовския вратар от фаул и направи победата на румънците класическа.

В класирането Румъния е на втора позиция с 9 точки, на 2 зад лидера Сърбия. Черна гора е на трето място със 7 точки, а Литва заема последното четвърто място с 0 точки. Победителят в групата ще бъде определен след изиграването на последните две срещи на 20 ноември: Сърбия - Литва и Черна гора - Румъния. По всичко изглежда обаче, че сърбите най-вероятно ще спечелят групата.

 

РЕАЛ (МАДРИД) ФОРСИРА ПРИВЛИЧАНЕТО НА НЕЙМАР

Ръководството на Реал (Мадрид) ще се опита да форсира преговорите за Неймар, който е основна трансферна цел на "кралете", съобщи испанското тв предаване "El Chiringuito". Флорентино Перес има фикс идея да привлече бразилеца с надеждата в него да открие новата суперзвезда на мадридчани, след като Кристиано Роналдо напусна "Бернабеу" това лято.

ПСЖ пък спешно трябва да балансира сметките си с приходи от порядъка на 150-200 млн. евро заради проблемите с финансовия феърплей. А това може да стане само чрез продажба на играчи или на един измежду Неймар и Килиан Мбапе.

Желанието на Перес е Неймар да се присъедини към испанския колос за новия сезон, като е готов да брои 300 млн. евро за правата на техничаря от ПСЖ.

 

ГУАРДИОЛА СИ ХАРЕСА ХАЛФ ОТ НАПОЛИ

Мениджърът на Манчестър Сити Джосеп Гуардиола проявява интерес към халфа на Наполи Алан Маркес. Испанският специалист продължава да иска да подсили халфовата линия на отбора си, след като не успя с привличането на Жоржиньо през лятото.

Сега Пеп е хвърлил поглед към още един играч на Наполи, но според “Калчомеркато” преговорите между двете страни няма да са никак леки, след като Алан съвсем наскоро подписа нов 5-годишен договор. Това означава, че от Манчестър Сити трябва да излязат с изключително сериозна оферта за правата на 27-годишния играч, ако искат да изкушат Наполи да се раздели с него.

 

ЮВЕНТУС ОБМИСЛЯ ШОКИРАЩО ЗАВРЪЩАНЕ НА АРТУРО ВИДАЛ

Италианският шампион Ювентус обмисля шокиращо завръщане на Артуро Видал, твърди Corriere dello Sport. Изданието допълва, че „бианконерите“ ще бъдат принудени да подсилят халфовата си линия след травмата на Емре Джан. През лятото Видал бе близо до трансфер в Интер, но впоследствие премина в Барселона, като до момента е записал едва 367 минути. С екипа на Ювентус чилийският национал спечели 4 пъти титлата в Италия и достигна до финал в Шампионска лига, след който премина в отбора на Байерн (Мюнхен).

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди