изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:30 EEST
Лавров: Либийците трябва сами да уредят вътрешните си проблеми; Москва е готова да посредничи между Израел и палестинците    
По света Русия и Италия се договориха да продължат активното си сътрудничество в борбата с тероризма и незаконния наркотрафик, съобщи руският външен министър Сергей Лавров след преговорите с италиански си колега Енцо Моавери-Миланези в Рим днес, предаде вчера ТАСС. Двамата дадоха изявления пред журналисти след срещата. Първият руски дипломат е на двудневно посещение в италианската столица.


        Миланези посочи, че Италия високо цени подкрепата на Русия за конференцията за Либия, която се състоя тези дни в Палермо по италианска инициатива, и разчита на приноса на Москва за уреждането на положението в Либия. Русия участва на високо равнище на форума в Палермо, където е представена от своя премиер Дмитрий Медведев.
        Според Миланези Рим смята за реално провеждането на избори в Либия до началото на лятото на следващата година, макар че "си даваме сметка за всички сложности". "Нашата цел е гарантирането на сигурност и стабилност на Либия, и тази цел се споделя от международната общност", подчерта министърът.
        Лавров от своя страна отбеляза, че при търсенето на пътища за изход от либийската криза не трябва да се забравят причините, които са я породили. Според него "всички беди на днешна Либия са свързани с агресията на НАТО и с най-грубото нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН". Именно това "хвърли този район в хаоса на междуособиците и даде тласък на бурен ръст на тероризма, на незаконната търговия с оръжие и . . . на безпрецедентна миграционна вълна, включително и към Европа", каза той, цитиран от ТАСС.
        Лавров изрази мнение, че е контрапродуктивно да се слагат изкуствени срокове за един или друг етап в политическия процес. "Преди всичко самите либийски играчи трябва да определят как ще живеят заедно в своята страна и след като постигнат такова взаимно разбирателство, вече ще може да се говори за демократични процедури и формиране на нови структури на властта", подчерта руският външен министър.
        Засягайки остро актуалния въпрос за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, Лавров оцени положително усилията на Рияд за разследване на убийството. "Необходимо е то да бъде завършено възможно най-скоро. Ние отбелязваме, че саудитските власти провеждат това разследване, сътрудничат и с турските власти. Ще очакваме произнасянето на окончателна присъда", отбеляза той.
        Лавров засегна и израелско-палестинския конфликт, като изтъкна, че Русия е готова да бъде домакин на среща между палестинците и Израел и да бъде посредник между тях, предаде Ройтерс. 
http://www.bta.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди