изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 10:57 EEST
Протестно автошествие в Добрич - искат мажоритарен вот и нови лица в политиката    
Новини
За четвърти пореден уикенд в Добрич се състоя протестно авто-мотошествие на недоволни от държавното управление и политическата система. „Оставката на Валери Симеонов бе крачка към промяната, която желаем, но има още много неща, които трябва да се променят” ,казват протестиращите. Те се обявиха за мажоритарен вот.




„Ако е избран мажоритарно, всеки депутат ще гласува по съвест за закони, които той смята, че ще са добри за България. Няма да бъде зависим от партиите. Трябва да гласуваме за личност, която да работи за държавата”, сподели Николай Коларов.

Това че върху касовата бележка за закупено гориво ще се изписва ДДС-то, доставната цена и акцизът, според Коларов няма да свали цената му. „В момента цената е 62 долара на барел и продължава да пада, а горивата не поевтиняват. Само една бензиностанция си промени цената надолу и то не с много, а другите - само с десетина стотинки”, допълни добричлията.

„Как защо протестирам? Пътищата ли са добре, горивата ли, заплатите, пенсии, здравната система – откъде да започна? Кажете ми една причина, за да не излизам да протестирам! Всеки работи за себе си и гледа какво да открадне. Никой не мисли за народа”, заяви Николай Стоянов.

Светослав Петков е за пореден път на протеста, защото според него още има надежда, че нещо може да се промени. „Искаме по законен начин да се опитаме да покажем на управляващите, че действията им са неправилни. Не само един депутат или една партия са виновни, цялата система е лоша. Трябват изцяло нови лица”, посочи Петков.

„Вън! Вече не издържаме да ви издържаме!”, „Не съм платен, мразя ви безплатно!”, „Като няма разбиране, има протестиране” – тези и други лозунги издигнаха протестиращите.

Автомобилите и мотоциклетите на недоволните обиколиха основните булеварди на Добрич с надути клаксони. Те бяха съпровождани от полицейски коли. На някои от възловите места в града се получиха задръствания.  https://dariknews.bg


Радосвет Радев: Протестиращите са прави! В България бедно е цялото общество

В България бедно е цялото общество. Не само работниците, но и капиталистите. Така е, защото цялата ни икономическа система е така. България не може да произвежда скъпи неща. Едва сега започва и най-вече в Ай Ти-областта. Това заяви пред БТВ шефът на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Протестиращите са прави, заяви Радев. Според него проблемът е много страшен. Здравеопазването е една от областите, където тези проблеми са най-страшни. Миграционните процеси са изключително отчетливи. Всичко качествено като работна ръка в здравеопазването се изтегля в големия град. В здравеопазването частните болници изтеглят всичко от малките провинциални болници. Проблемът е, че там голяма част от хората, които остават, работят след пенсионна възраст. Конкретно за здравеопазването само за следващата година бюджета се увеличава с половин милиард, но е една от областите с най-лошо управление на средства, категоричен е Радев.

Шефът на Българската стопанска камара коментира и протестите и приликите между тези сега и тези от времето на Жан Виденов. „Има много прилики и разлика с протестите сега и по времето на Жан Виденов. Тогава те бяха отразявани от една медия, а сега от всички. Хората бяха тогава срещу нещо конкретно – управлението на Жан Виденов. Сега не са конкретни – започват да протестират срещу всичко. Нещата се генерализират и от това генерализиране всеки намира нещо за себе си. Напълно основателни са протестите. Ясно е, че те затрудняват икономиката. Всеки има право обаче да изразяват недоволството си."

Според Радев, няма как да не са притеснителни протестите. "Предвижданият бюджет за 2019 година бе определен като най-социалния и това наистина е така. Едва тази седмица  обаче българският работодател имаше среща с правителството. Обикновено синдитаките отиват и сугистират правителството и се действа. Истината е, че в последните десет години бизнес средата се усложнява системно, всяка година. Увеличаването на социално-осигурителните тежести пречи да се вдигат заплатите.

За вицепремиерската рокада в правителството Радев каза: "За бизнеса няма значение дали вицепремиерът ще е Валери Симеонов или Мариана Николова. В една съвсем свободна среда се дава възможност за комуникиране. На всички срещи със Симеонов той казваше, че наистина разбира проблемите ни и съм уверен, че е така. Сега очаквам това и от Мариана Николова."

Той съобщи, че за 10 години чуждестранните инвестиции са спаднали със 75 процента и "това е страшно". "Нека четем едни и същи данни. Тревожното е, че има 30 пъти ръст на българските инвестиции в странство. В целия свят е нормално бедните хора да отиват да търсят работа. Страшното за икономиките е, когато стигнат до това богатите да отиват да инвестират другаде. В момента българските бизнесмени инвестират повече в чужбина, отколкото тук. Това означава, че средата в България не им предлага нищо атрактивно”.

Радосвет Радев засегна и обществените поръчки. „Истината около обществените поръчки е, че толкова малко хора останаха, че може да се окаже, че тези са единствените работещи хора. В момента има обществени поръчки, които предизвикват нулев интерес. Такова нещо не помня да се беше случвало досега. Най-вече в областта на строителството. Сега просто никой не иска да работи просто ей така”.

На въпрос дали има реални условия за нови предсрочни избори, шефът на Българската стопанска камара  заяви: "По-скоро не виждам реални условия за това. Няма технологично време и механизмите са такива, че е по-скоро невъзможно."
http://epicenter.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди