изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:43 EEST
Водата в две тервелски села е с повишено ниво на нитрати    
Новини Завишено ниво на нитрати е установено във водата за питейно-битови нужди в две от селата на Община Тервел - Безмер и Гуслар, съобщи в ефира на Дарик директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова. Резултатите са установени след  две пробонабирания, извършени на 29 октомври и на 13 ноември, уточни д-р Ангелова.

От РЗИ-Добрич са информирали кметовете на двете села, че подаваната във водопроводната мрежа вода не отговоря по показател нитрати на определените стандарти за качество на водата, предназначена за питейно - битови цели.

Издадено е и предписание до ВиК-Добрич за отстраняване на проблема. От водното дружество са поискали срок от шест месеца за отстраняване на проблема.

Употребата на вода със завишено съдържание на нитрати е опасна само за определени рискови групи като бебета, бременни жени, малки деца с диспепсии и възрастни, претърпели тежки оперативни интервенции на чревния тракт, подчерта още д-р Ангелова.

Съветът на здравните специалисти към рисковите групи е да не ползват вода с наднормено нитратно съдържание за питейни нужди.
https://dariknews.bg

БЕЛ. РЕД.: До отстраняването на отровната вода, ВиК - Добрич би трябвало да осигури на застрашените групи хора безплатна питейна вода, а ако има заболели по причина на водата, да поеме и медицинските им разходи. Но добруджанци са търпелив народ - при това на изчезване, за разлика от борда на ВиК - Добрич.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди