изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:34 EEST
ДВЕ БЛИЗНАЧКИ В КИТАЙ СА ПЪРВИТЕ ХОРА, СЪЗДАДЕНИ С ИЗКУСТВЕНО ПРОМЕНЕНИ ГЕНИ    
Китай
Китайският учен Той Джианкуи твърди, че е помогнал да се създадат първите хора в света с изкуствено изменени гени - две близначки. Според него ДНК на новородените е претърпяла промяна с помощта на нов метод за редактиране на гени (CRISPR), съобщи Асошиейтед прес в понеделник.



"Същността на модификацията е да се даде на организма имунитет към вируса на ХИВ", обяснява Джианкуи. "Такава мутация естествено се среща сред хората, но е много рядко".

Ученият заявява, че "чувства отговорността за този експеримент и го е ръководил не само да бъде първият в тази област, но и да проправи пътя за такива изследвания".

Проучванията показват, че само едно от момичетата е променило и двете копия на желания ген, а второто е променило само едно копие, т.е. не е получило имунитет към ХИВ.

Първата реакция на учените по отношение на изказванията на Джианкуя се оказа двусмислена. Много от тях заявиха, че провеждането на такива експерименти е преждевременно, опасно и е нарушение на медицинската етика, съобщи ТАСС.
http://ndtnews.hopto.org/

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди