изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:26 EEST
„Като си го е писал в декларацията – да обяснява“    
НовиниЕдва преодоляло кризата с оставката на вицепремиера Валери Симеонов, правителството „Борисов 3“ се люшна в нов скандал. Този път на върха на вълната се оказа финансовият министър Владислав Горанов с ползвания безплатно от него апартамент в луксозен жилищен комплекс в столицата.


Че Горанов живее в комплекса „Есте“ на приближените до управлението на ГЕРБ бизнесмени Кирил и Герги Домусчиеви, е публична тайна от години. Кризата с Горанов обаче ескалира след участието на главния прокурор Сотир Цацаров в комедийното телевизионно предаване „Шоуто на Слави“. В отговор на зрителски въпрос за апартамента на Горанов Цацаров щедро обеща проверка.

И тук започна забележителната част. Историята с финансовия министър показва как управляващата партия ГЕРБ и лично премиерът Борисов разбират публичността.

Първо председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се опита да тушира журналистическите въпроси в Народното събрание за Валдислав Горанов с елементарната маневра „Аз не знам къде той живее“.

Самият Горанов в авариен режим обяви пак в парламента, незнайно защо появил се там, че жилището не е на Кирил Домусчиев, а на негов „близък роднина“. Впоследствие се оказа, че това е кръстникът от сватбата му, масонът Иван Сариев.

Най-раздразнен от историята с безплатното жилище на Горанов беше премиерът Борисов. Борисов видимо показа, че е недоволен, че още един проблем му се ступва на главата. Едва махнал проблема Валери Симеонов.

„Той е голям човек. След като си го е писал в декларацията, да излезе и да обясни. Това е нашата публичност пред обществото – да си декларираш имота. Да излезе и да го обясни“, изрази гледната си точка Борисов в отговор на въпрос на български журналисти в Брюксел.

Всъщност коментарът на премиера е показателен за отношението на това управление към всяко съмнение или съвсем реален сигнал за корупция по високите етажи на властта.

За Борисов не е проблем, че министърът му живее в жилище, за което не плаща. Което означава, че плаща някой друг. Без значение близък или далечен роднина, приятел и т.н. Във всяко нормално общество това би било недопустимо поведение за администратор на висока позиция.

Съвет „Да излезе и да обясни“ пък е напълно неразбираем. Пред кого да излезе Горанов и да обяснява? Да участва в сутрешните блокове на телевизиите? Или да отиде и той в „Шоуто на Слави“, да седне на диванчето и да разкаже за кръстника си.

Голямото раздразнание на Борисов видимо идва от това, че Горанов „го е вписал“ в декларацията си. Ако финансовият министър не беше спазил закона и беше пропуснал да впише обстоятелството, че живее безплатно в луксозно жилище, то това очевидно не би било проблем.

Колкото до твърдението на Борисов, че това е публичността на ГЕРБ – „да си декларираш имота“, то справедливо е да се каже, че това е просто изпълнение на закона. И далеч не осигурява публичност. Още по-малко на десетата година от управлението на Борисов и ГЕРБ.

http://www.transmedia.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди