изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:44 EEST
ЗДРАВНА КОНСУЛТАЦИЯ: ПЕНСИОНЕРИТЕ ИМАТ ЛИ ПРАВО НА ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ПО НЗОК?    
Здраве Аз съм пенсионерка на 67 години. Моля да уточните дали възрастните жени като мен имаме право на профилактичен преглед както всички пациенти над 18 години? Или попадам единствено в графата “жени от 50 до 69 години включително”, където е посочено, че имам право на мамография на млечни жлези веднъж на 2 години?

Личният ми лекар твърди, че имам право само на последното. Аз съм работеща и здравноосигурена.

Моят личен лекар твърди също, че жени над 65 години нямат никакво право на профилактични прегледи - не били включени в схемата.

Йорданка Кръстева, гр. София

За здравноосигурените над 18-годишна възраст НЗОК заплаща един задължителен профилактичен преглед годишно. Той се извършва от личния лекар и включва: анамнеза и подробен статус, изчисляване на индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, изследване на зрителна острота, измерване на артериално налягане, електрокардиография и изследване на урина с тест-ленти в кабинет за: протеин, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген/билирубин, pH.

При анамнеза за рискови фактори (хипертония; нарушение в липидната обмяна; затлъстяване; фамилност за захарен диабет и др.) пациентът се насочва към лаборатория за определяне на кръвна захар. Останалите изследвания, включени в обема на профилактичния преглед, са в зависимост от възрастовата група:

• жени от 50- до 69-годишна възраст включително - мамография на млечни жлези - веднъж на 2 години.

С цел профилактика на социалнозначими и приоритетни за страната заболявания при хора над 18-годишна възраст общопрактикуващият лекар формира следните групи от хора с рискови фактори за развитие на заболяване:

1. Хора с рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания.

2. Хора с рискови фактори за развитие на захарен диабет тип 2.

3. Хора с рискови фактори за развитие на злокачествено новообразувание на шийката на матката.

4. Хора с рискови фактори за развитие на злокачествено новообразувание на млечната жлеза.

5. Хора с рискови фактори за развитие на злокачествено новообразувание на ректосигмоидалната област.

6. Хора с рискови фактори за развитие на злокачествено новообразувание на простатата при мъже над 40 до 49 години.

7. Хора с рисков фактор наднормено тегло или затлъстяване.

8. Хора с рисков фактор тютюнопушене.

За формиране на групите от хора с рискови фактори за развитие на заболяване личният лекар попълва “Карта за оценка на рисковите фактори за развитие на заболяване”, включена в медицинския софтуер на лекаря, осъществил прегледа, изготвена по образец.

В случай че сте включена от вашия личен лекар в т.нар. рискова група, при необходимост и по негова преценка подлежите на профилактичен преглед един път в годината при съответния специалист, който ще ви назначи необходимите изследвания.

Записаното “над 65 години/жени и мъже” означава, че в тази група попадат всички хора над посочената възраст, включително тези над 67 г.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди