изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:26 EEST
БОЖЕСТВЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ И ХРАМОВ ПРАЗНИК НА ХРАМ "СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"    
Общество На 25 ноември 2018 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, протосингелът на Варненска и Великопреславска света митрополия ставрофорен иконом Димитър Стоев отслужи Божествена света Литургия на храмовия празник на храма в град Добрич, посветен на свети Климент Охридски.


 В светата Литургия съслужиха ставрофорен иконом Иван Дойчев, архиерейски наместник на Добричка духовна околия, свещеник Мирослав Енчев, председател на храм "Свети Климент Охридски" и архимандрит Прокопий, игумен на манастир "Света вмчца Марина", село Ботево.
 „Със словата си ти поучи езичниците на Божията вяра, а с делата си се възвеси до божествения безпечален живот, затова, Клименте, славим твоята божествена памет“ - с тази похвала към светеца започна проповедта си ставрофорен иконом Димитър Стоев. Той продължи с думите: „Така светата Църква на днешния ден възпява свети Климент Охридски. Ние почитаме и славим свети Климент като първия български светител, като първия български йерарх на родната ни Църква, като личност свята и като творец светия“.
 Протосингелът разказа важни моменти от живота на светеца и дългогодишните му трудове на множеството християни, изпълнили храма. С помощта на други от учениците на светите братя Кирил и Методий свети Климент възстановява преводите на основните книги, необходими за богослужението, в които включват и преведени оригинални текстове.
 Отец Димитър сподели, че е тъжно, когато се огледаме около нас и не винаги виждаме силна вяра или доброта. Времето, в което живеем има нужда от хора с духовна сила и култура, каквито има свети Климент. Той призова всички да бъдат дойстойни за неговия завет и да подражават на живота му. А заветът му е - вяра в Бога, твърдо изповядване на Православието и любов към знанието и просветата. Отецът преподаде благопожеланията на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан.
 Председателят на храма отец Мирослав благодари на всички духовници и християни, които взеха участие в радостния ден и ги поздрави с празника. След това бе раздадено благословено рибно ястие.
Георги ВЕЛИКОВ,
Варненска и Преславска света метрополия



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди