изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-01-27 @ 17:09 EET
БСП сезира КПКОНПИ за имотите на депутати от ГЕРБ    
Времето Депутати от БСП обявиха, че ще сезират Комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ) по публикации с твърдения за корупция и имотна облага при четирима представители от ГЕРБ.

Става дума за публикации в два блога, озаглавени "Вале Нюз" и "4udoslav", в които се твърди, че Десислава Атанасова, Красимир Велчев, Делян Добрев и бившият депутат Антон Тодоров обитавали апартаменти, свързани с Иван Сариев (кръстник на финансовия министър Владислав Горанов). И двата сайта са списвани анонимно под слоганите "Да разгромим корумпираната власт със слово (не непременно с истини)" и "Издание за фалшиви новини и абсолютни измислици... Не вярвайте, това не е истина".

Депутатът от БСП Филип Попов обяви, че партията ще се възползва от чл. 47, ал. 2 на Закона за противодействие на корупцията, като внесе сигнал по "медийни публикации" за проверка на имотното състояние на членовете на ГЕРБ. Самият Попов не оспори, че източникът на твърденията за корупция в сигнала на БСП може да се окаже анонимен фалшификат, но го даде като пример за слабостите в законовия текст.

"Комисията да провери какво е основанието за придобиване на апартаментите, имат или нямат наем. Искаме КПКОНПИ да провери фалшива новина ли е или не. Такъв е законът, така са го написали управляващите от ГЕРБ. Нека да се сезират и да проверят за какво иде реч", каза още Попов.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) отхвърли твърденията, че ползва чужд имот без наем в "Царско село" (каквото е твърдението в блоговете). Тя обяви, че е готова да си подаде оставката, ако бъде представено каквото и да е доказателство, че някога е стъпвала в споменатия жилищен комплекс. Атанасова определи като "низост и елементарно поведение" действията на депутатите от БСП.

Какво се казва в закона?

Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси по смисъла на този закон за лице, заемащо висша публична длъжност, може да подаде сигнал до Комисията.

За сигнал се приема и публикация в средствата за масово осведомяване, ако съдържа следните данни:

- имената на лицето, срещу което се подава сигналът, и заеманата от него висша публична длъжност;

- конкретни данни за твърдяното нарушение, в т. ч. място и период на извършване на нарушението, описание на деянието и други обстоятелства, при които е било извършено;

- позоваване на документи или други източници, които съдържат информация, подкрепяща изложеното в сигнала, в т. ч. посочване на данни за лица, които биха могли да потвърдят съобщените данни или да предоставят допълнителна информация.

В случая с публикациите, на които се базират депутатите от БСП, липсва позоваване на документи, но остава свободно пространство за "интерпретация" относно втората част на последното условие - лицата, които "биха могли да потвърдят съобщените данни или да предоставят допълнителна информация".

Кръстникът на Владислав Горанов

Казусът около луксозното имущество, предоставено за "безвъзмездно" ползване на публични лица, възникна около финансовия министър Владислав Горанов. Отново по медиен сигнал главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка за евентуален конфликт на интереси заради апартамента в София, ползван от министъра и семейството му.

Самият Владислав Горанов каза, че е получил право да ползва имота от кръстника си и че е декларирал това обстоятелство в имуществената си декларация.

Според данни на "Капитал" и "Биволъ", които до момента не са опровергани от Министерството на финансите, кръстник на Горанов е бизнесменът и ръководител на масонската ложа в България Иван Сариев. Апартаментът, който ще бъде проверен от КПКОНПИ, е собственост на съпругата му Снежана Сариева и се намира в комплекса "Есте", в който инвеститори са братята Кирил и Георги Домусчиеви.

https://www.webcafe.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди