изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:55 EEST
ПО СВЕТА - НАКРАТКО    
Новини
РУСИЯ И ТУРЦИЯ сключиха сделка за доставка на зенитно-ракетни системи С-400, отказвайки се от разплащане в долари. "Току-що разговарях с президента на Турция, буквално преди половин час. Говорихме по редица конкретни въпроси, но ще посоча нашата сделка в областта на военно-техническото сътрудничество, за доставката на С-400.



Разбираме, че ако правим разчети в долари, те няма да минат. Затова измислихме друг вариант и сделката мина", каза Путин. Москва не си поставя за цел да се откаже от използването на долара, но американската валута сама губи активи, добави руският президент. "Тези, които взимат съответни решения за санкции, се самопрострелват не в крака си, а по-високо, защото такава нестабилност в разчетите в долари предизвиква желание на много икономики по света да намерят алтернативни резервни валути и да създадат независими от долара системи за разплащане", каза той.

В НАЧАЛОТО НА ОКТОМВРИ американският лек суров петрол се търгуваше на ниво от близо 77 долара за барел, но оттогава насам загуби една трета от стойността си и в момента се движи малко над 50 долара. Големите енергийни вносители, като Индия и Южна Африка, със сигурност ще бъдат на страната на печелившите, докато водещите производители, като Русия и Саудитска Арабия, ще загубят. Саудитска Арабия се опитва да балансира между интересите на Русия, която е неин партньор в контролирания добив, и тези на американския президент Доналд Тръмп, който настоява за освобождаване на предлагането и понижаване на цените.

САМОЛЕТЪТ НА АВИОКОМПАНИЯ „Айън Еър“, който се разби в морето и причини смъртта на 189 души, не е бил изправен и е трябвало да бъде бракуван, посочват разследващи. Той е имал същите неизправности по време на полет ден преди фаталния инцидент, обясни ръководителят на индонезийския комитет за транспортна безопасност Нуркахио Утомо, цитиран от „Лондон Ивнинг Стандард“. Разследването на катастрофата е установило, че пилотите са се мъчели да задържат контрола над управлението, тъй като системата за безопасност на самолета е насочила носа му надолу. В момента експертите са фокусирани да установят дали погрешна информация от сензорите е подвела системата на самолета да го насочи с носа надолу към морето. Те са категорични, че „Лайън Еър“ трябва да подобри политиката си по отношение на безопасността и да документира подробни всички ремонтни дейности по самолетите си.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди