изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:19 EEST
С УРОК ЗА МЕДИАЦИЯТА РАЙОНЕН СЪД - ДОБРИЧ ЗАПОЧНА РАБОТА ПО ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА УЧЕНИЦИ    
Ред и сигурност
    С лекция за медиацията Районен съд - Добрич започна работа по Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Темата беше представена пред ученици от десетите и единадесетите класове на СУ“Димитър Талев“ и Професионална гимназия по туризъм „П.К.Яворов“ в рамките на обявения в съда Ден на медиацията.



    Лектори бяха трима медиатори от Добрич - съдебният служител Костадинка Георгиева и адвокатите Ивайла Стефанова и Мария Миталова, които се включиха в проявата по покана на Районния съд.     Те разясниха на учениците, че медиацията е доброволна и поверителна процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове, при която трето лице - медиатор, подпомага спорещите страни да постигнат взаимноприемливо споразумение. С този способ успешно могат да се решават семейни, имотни, търговски, трудови и други спорове, посочиха лекторите.
    През учениците беше представен и 15-минутен образователен филм за прилагане на медиацията при развод, който илюстрираше как спорещите страни могат да постигнат взаимнополезно споразумение по важни въпроси, свързани с упражняване на родителските права, издръжката на децата, ползването на семейното жилище. В разговора с учениците беше подчертано, че медиацията е  евтина и бърза процедура и позволява да се запазят добрите отношения между спорещите страни. Посочено беше още, че възникнали конфликти в училище, също могат да се разрешават с медиация. Лекторите отговориха на въпроси кой може да стане медиатор, дали за това се изисква специално образование и дали процедурата винаги завършва със споразумение.
    Районният съд ще продължи работата с възпитаниците на двете добрички училища, пред които ще бъдат представени и други уроци на правна тематика.
    В началото на днешното си първо посещение в Районен съд - Добрич младежите бяха приветствани от съдия Албена Колева, която също ще участва в образователната кампания. Магистратът обеща, че лекторите в програмата ще се стараят да представят съдебните теми на достъпен език и изрази надежда, че посещенията в съда ще помогнат на младежите да  придобият основни правни познания и да научат повече за правата и задълженията си като граждани.



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди