изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:15 EEST
В американския Сенат ултиматум е представен на Турция поради C-400    
По света Турция трябва да направи избор между Русия и западните страни. Това заяви сенаторът Джеймс Инхоф, новият ръководител на Комитета на въоръжените сили на американския Сенат, който замени Джон Маккейн в този пост, съобщи Блумбърг.


"Ако Турция иска да остане в програмата F-35, тя трябва да откаже да получи руски системи C-400", каза Инхоф, коментирайки доклад, представен неотдавна от Пентагона, на Конгреса на САЩ.

Той добави също, че Турция е много важен партньор на САЩ в НАТО, но в същото време тя трябва да действа в съответствие с този статут. "Турция трябва да направи избор между Русия и Запада. Ако продължи процеса на закупуване на C-400, последствията я очакват", каза сенаторът, съобщава РИА.

Блумбърг също така цитира мнението на военния експерт Стивън Залоги от изследователската компания Teal Group, който смята, че САЩ и НАТО се опасяват, че руските военни специалисти ще дойдат в Турция с покупката на C-400.

"Има опасения, че турците ще позволят на руските специалисти да тестват C-400 радари срещу турските F-35s, за да унищожат анти-радарните свойства на американския боец", обясни Залоги.

Споразумението за заем за доставка на турската система за противовъздушна отбрана C-400 бе подписано през декември 2017 г. в Анкара. Турция ще плати част от тази сделка, а останалата част - със заема, предоставен от Русия.

Както заяви ръководителят на държавната корпорация "Ростек" Сергей Чемезов, става дума за доставката на четири отдела на C-400 в размер на 2,5 млрд. долара. На свой ред вицепремиерът на руското правителство Юрий Борисов изясни, че договорът предвижда опция след приключването на основната част от сделката. Турският министър на отбраната Акар заяви по-рано, че доставката ще започне през октомври 2019 г.

Говорител на турския президент Ибрахим Калин не изключи, че Турция може да закупи системи за противовъздушна отбрана на Американски Патриот, освен C-400, "ако получи добро предложение не само за доставки, но и за копродукция".  НДТ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди