изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:04 EET
„ЦЕНТЪР ПО МИНЕРАЛОГИЯ И СПЕЛЕОЛОГИЯ“ ОТКРИВАТ В ЧИТАЛИЩЕ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“    
Новини Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“ – гр. Добрич, продължава да предлага атрактивни предизвикателства на своите посетители. На 4 декември от 16:00 часа предстои официалното откриване на „Център по минералогия и спелеология“, който ще функционира в залата на 3-ти етаж в читалищната сграда.


Идеята за създаването на Центъра възниква след посещение на представители на Националния музей „Земята и хората“ – гр. София, при което от институцията изразяват своето желание да дарят колекция от камъни и минерали на читалище „Йордан Йовков“. През месец септември тази година дарението става факт, като музеят предоставя на културния институт 87 минерални и петрографски образеца.
По-голямата част от образците са от територията на България. В колекцията присъстват минерали от големи български находища: Маданското рудно поле, Бургаския руден район, Кремиковци, Славянка, Кошава, Бели пласт. Предоставени са изключително редки за страната ни минерали: родохризит и стилбит от находище Давидково, аметист от Маджарово, калцит – тип исландски шпат от с. Светулка, кианит от Тополовградско. В колекцията са представени и суровини с историческо значение: кремък за направата на първите сечива; талк, използван в древността при изработката на глинени съдове и металодобив; малахит и азурит – първите руди за добив на мед, които човек се научил да преработва. Включени са образци и от чуждестранни находища: кварц от Бразилия и Мозамбик, целестин от остров Мадагаскар, пемза от остров Санторини.
Впоследствие колекцията е обогатена чрез дарение от г-н Димитър Димитров, който ще посреща и предоставя информация за експозицията на посетителите в Центъра. Предоставените от него експонати са събирани предимно в региона на Добруджа. Сред тях присъстват сталагмит, арагонит, травертин, нефрит, барит, гагат, опал и др.
Предвижда се колекцията постепенно да се обогатява, като от музея „Земята и хората“ изразяват готовност да предоставят още образци за експозицията.
С откриването на Центъра към него веднага започва работа и школа, в която всички желаещи могат да изучават и събират скали, фосили и минерали в Добричка област и близките райони.

Димитър СТЕФАНОВ



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди