изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-04 @ 06:01 EEST
ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ОТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ” ЗА СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК    
Ред и сигурностСтудентите са готови за поредица празнични дни и нощи. Повечето от тях по традиция планират поне една или две нощувки в планината или на друго приятно и атрактивно място. Купоните са дълги и напоени - освен с емоции, и с много енергийни и алкохолни напитки, напомнят от отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция”.


Тази година не е по-различна от другите. В петък и неделя много хора тръгват на път, а времето е типично зимно. На места валят снегове, на места - дъждове. Температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгли. В планините и в районите с пресечен релеф има усойни места, които са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.
За да остане празникът незабравим, „Пътна полиция“ съветва настоящи, бивши и бъдещи студенти:
Не ползвай личен транспорт за празника! Намери си шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол! Използвай при възможност обществен транспорт, като си резервираш билет предварително! Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление.
Ако все пак ще ползваш сам или с приятели личен транспорт:
ПОДГОТВИ: документите си - лична карта, свидетелство за управление на МПС; документите на автомобила; сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите; документ за платена винетна такса; документ за преминат годишен технически преглед; финансови средства.
ПРОВЕРИ: автомобилът технически изправен ли е - спирачки, чистачки, светлини; гумите подходящи ли са за зимни условия; водата сменена ли е с антифриз; има ли масло; аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са; светлоотразителната жилетка в колата ли е; обезопасителният триъгълник на мястото си ли е; има ли пожарогасител в колата; парното работи ли.
ЗАРЕДИ: незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките; достатъчно гориво; храна и вода за из път; мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил; постави вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг - лопата, метла/четка; спрей против замръзване на уплътнители и чистачки; сложи и одеяло.
ПОМИСЛИ: какъв да бъде маршрутът; кой ще кара колата - правоспособен водач ли е; кой е най-опитният водач - нека той кара колата; ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия; за сигурността на всички в автомобила - поставете си коланите; кой ще пие алкохол – нека шофьорът не пие. Ако е един от вас, може да му направите промоция и да поемете разходите му в замяна.
ОСВЕДОМИ СЕ: за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът ти; за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута си; за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях; има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът; има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.
Никога не шофирай пил или дрогиран!
Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!
При необходимост сигнализирай на телефон 112. НДТ 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди