изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:42 EET
ДРАСТИЧНО ПО-ВИСОКИ ДАНЪЦИ ЗА ВТОРО ЖИЛИЩЕ В КУРОРТ    
Новини След влезлите в сила изменения на Закона за местните данъци и такси, поне два пъти по-висок данък ще плаща всеки, който има второ жилище в курорт, което не е основно и не е категоризирано по Закона за туризма. На 28 ноември Община Балчик обяви планирани промени в наредбата за местните данъци, свързани с този данък, наложени от изменения в Закона за местните данъци и такси.


Директорът на Общинска данъчна служба Магдалена Георгиева обясни:
„Законът влиза в сила от 1 януари 2019 и се отнася за данъци, които са с повишени минимални размери – данък недвижимо имущество и данък моторни превозни средства. Промяната трябва да е гласувана в предходната година, като законът предвижда изключение в срока за колите –  до края на януари 2019.“
Най-малко два пъти се покачва данък недвижимо имущество за второ жилище, което не е основно и не е категоризирано по Закона за туризма. Община Балчик предлага най-ниската ставка по закон. От 1,8 става 5 на хиляда от данъчната оценка – за национални и балнеолечебни курорти като Балчик, Албена, Фиш-Фиш и Тузлата, а за Кранево – като курорт от местно значение, се вдига на 4,5 промила.
За да влязат в сила предложенията за промени, Общинският съвет трябва да ги утвърди през тази година, като възможният най-ранен срок при спазване на закона е 28 декември, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.
Има още ред изменения, поради липса на технологично време се гледа само най-належащата част. Ако Общинският съвет не заседава до края на декември, актуализирането на нормативния акт ще трябва да се гледа през новата година и евентуално да влезе в сила през 2020 г.
Проектоизмененията на Наредбата за местните данъци са поместени на сайта balchik.bg. Всеки може да изрази предложения и становища.
Предстои да бъдат публикувани промените за данък превозно средство. НДТ
ДОБРУДЖАНЦИ



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди