изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:16 EEST
ЗАСТУДЯВАНЕТО НА ВРЕМЕТО ЗАКАЛИ ПШЕНИЧНИТЕ ПОСЕВИ    
ЗемеделиеВ Добричка област пшеничните посеви се закалиха с постепенното застудяване на времето и няма опасност за развитието на растенията, заяви за БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.Регионът традиционно е лидер в производството на зърно като новата реколта се очаква от около 1 300 000 декара с пшеница, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.



По думите на учения падналият сняг вече се топи на полето, осигурявайки влага за младата пшеница до пролетта. Дори температурите да се повишат, посевите няма да се "събудят". Характерно за българската селекция и въобще за зимоустойчивите сортове е, че по-трудно излизат от покой и дори за седмица да се задържи по-топло време, вегетационният процес при посевите няма да се възобнови, поясни професор Киряков. Ученият коментира, че и при ново спадане на температурите под нулата, ако не духа силен вятър и в равнината има снежна покривка, пшеницата няма да измръзне. Българските сортове показват добра студоустойчивост при минус 20 градуса в лабораторни условия, допълни професор Киряков. Ученият посочи, че пшеничните масиви в региона са в различен етап на развитие - от току-що поникнали семена до фаза "братене". Но дори пшеницата, която е по-късно засята, през февруари-март ще брати и ще навакса в развитието си.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди