изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:02 EEST
ПО СВЕТА - НАКРАТКО    
НовиниБУДАПЕЩА ЩЕ БЛОКИРА и занапред дейността на Комисията Украйна - НАТО, използвайки това за инструмент в борбата за правата на унгарската общност в съседната страна. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто след заседанията от първия ден на министерската среща на НАТО в Брюксел, предаде ТАСС. По думите на висшия дипломат Унгария ще блокира работата на комисията, "докато Украйна не спре системно да нарушава човешките права на унгарската общност".


РУСИЯ Е ПРОТИВ разрушаването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и па-малък обсег, но ще бъде принудена да отговори, ако САЩ го напуснат. Това заяви президентът на федерацията Владимир Путин в отговор на журналистически въпрос, предаде ТАСС.
Още преди Вашингтон да обяви, че излиза от този договор, Конгресът на САЩ отпусна средства за научно-изследователски опитно-конструкторски разработки с цел създаване на такива ракети, отбеляза руският лидер. "Сиреч решението е взето отдавна, само че тихомълком, те си мислеха, че няма да го забележим, но ето, нали в бюджета на Пентагона е вписано вече разработването на тези ракети, а едва след това публично бе обявено, че те излизат" от договора, каза Путин. "Като следваща стъпка започнаха да търсят на чий гръб да го стоварят - ами най-простото и обичайно за обикновените хора на Запад: "Виновна е Русия". Не е вярно, ние сме против разрушаването на този договор, но ако това стане, ще реагираме по съответния начин", подчерта президентът на Русия.

НАТО И ЕС ИМАТ ОБЩ интерес от стабилност на Балканите, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след края на двудневното заседание на министрите на външните работи на държавите от алианса.
Той съобщи, че преговорите за присъединяването на Р Македония вече са в ход и е важно моментът да бъде използван, за да може процесът да завърши успешно. Столтенберг приветства предприетите от Скопие стъпки в тази посока. По неговите думи пактът очаква да получи първия план на Босна и Херцеговина за подготовка за присъединяване към НАТО. Сега властите в Сараево трябва да предприемат следващия ход и да решат, добави той. Нашето решение е взето, заяви Столтенберг по повод готовността на алианса да разгледа този план.
Генералният секретар призова Сърбия и Косово да се въздържат от провокативни изявления и действия. Той съобщи, че министрите от пакта са обсъдили готовността на Прищина за реформи в армията и определи този процес като свързан с евроатлантическата интеграция. По неговите думи за реформата ще бъде нужно време.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди