изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:23 EEST
НИДАЛ АЛГАФАРИ В ШАБЛА    
Култура
Вчера, в НЧ „Зора 1894“ шабленските поклонници на писаната реч се срещнаха с известния журналист, режисьор и пиар -  Нидал Алфагари. Поводът беше представянето на неговия роман-чeтиpилoгия  -  „Бoжe, зaщo Гocпoд лъжe?“, „Aллax, милocт нямaш ли?“, „Любиш ли, ти  Бoг cи!“, „Opиcaни дa избиpaмe.“ Действието на романа се развива през един период от българската история, който почти не е засегнат в нашите учебници, а именно 1700 – 1800 г.


Това са много и различни любовни истории, преплетени през традициите, обичаите, бита и вярата на прабабите и прадядовците ни. Авторът разказва за малко познати, въобще непознати или кривопознати личности, истории и обичаи. Но всички обединени от най-силните прояви на мъдростта на народа ни. Алгафари сподели с хората в залата, че първоначално е замислял, това да е сценарий за филм, но предвид финансовите трудности у нас за реализацията на такъв мащабен проект, се е спрял на варианта книга. За това решение е помогнала и съпругата му Мадлен - писателка, психоложка, преводачка и режисьорка.
За написването на книгите си Алгафари е ползвал трудовете на Панайот Хитов, Васил Априлов, архиви на европейски легации у нас. Писателят анонсира слушателите за  темите, които се преплитат в неговите книги - българските монаси-такидиоти,  духа на всеки български празник,  как сме приобщили православното християнство към своите празници и обичаи, мълчаната вода, калушарите, килийните училища.
Нидал Алгафари каза, че вече е провел над 440 срещи с читатели в цялата страна и че досега няма негативна рецензия за своя труд. Той изрази твърдата си увереност, че след като - благодарение на мъдростта на народа, езика и обичаите си, сме „надживели“ толкова велики цивилизации, ни очаква светло бъдеще.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди