изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:25 EEST
ЛУННО ЗАТЪМНЕНИЕ В НОЩТА СРЕЩУ 5 МАЙ    
ЛюбопитноПрез 2004 година от България ще могат да се наблюдават две пълни лунни затъмнения. Първото от тях ще се случи в нощта на 4 срещу 5 май.

Поради географското положение на страната ни, то ще може да се наблюдава още след залеза на Слънцето в 20:30 ч. Същинско потъмняване на лунния диск, видимо с просто око гражданите без оптични уреди и богат наблюдателен опит ще забележат след 21:48 ч., когато е първият контакт между земната сянка и лунната повърхност.

По време на това сравнително рядко астрономическо събитие Луната ще се намира в съзвездието Везни и ще изгрее преди слънчевия залез – още в 20:17 часа. Когато земната сянка започне да открива Луната (0:08 ч.) тя ще се е издигнала вече на около 27 ъглови градуса над хоризонта.

Лунните затъмнения се наблюдават от всички точки на земното кълбо, където не е ден. Други две задължителни условия за успешно наблюдение е да няма плътна облачна пелина и Луната да е над хоризонта. Затъмнението настъпва, когато Земята затъмни Луната, която не свети със собствена светлина, а отразява подобно на огледало ( но много в по-малка степен! ) слънчевите лъчи. Но дори когато е напълно затъмнена Луната “свети” слабо с кафяво-червеникава светлина. Причината за това е, че Земята също отразява слънчевите лъчи и осветява, макар и слабо своя естествен спътник.

Тъй като видимият път на Луната върху небето пресича еклиптиката под ъгъл 5 градуса, лунните затъмнения в годината са не повече от две, невинаги са “пълни”, а има години, когато не се случват, което ги прави значително по-рядко астрономическо явление от слънчевите затъмнения. Последните обаче не могат да се наблюдават от всяка точка на Земята и затова предизвикват повече емоции.

При ясно небе, екип астрономи от Астрономическия клуб, при Младежки дом, ще направят опит да фотографират явлението. За целта ще бъде използван малък телескоп рефрактор с фокусно разстояние на обектива 600 мм. Фотографирането с обективи с по-малко от 500 мм фокусно разстояние е нецелесъобразно.

По-долу са посочени най-важните моменти на затъмнението:

20:50 – първи контакт със полусянката;
21:48 – първи контакт със сянката;
22:52 – начало на пълното затъмнение;
23:30 – момент на най-голяма фаза;
0:08 – край на пълното затъмнение;
1:12 – последен контакт със сянката;
2:09 – последен контакт със полусянката.
 


Сходни връзки

ЛУННО ЗАТЪМНЕНИЕ В НОЩТА СРЕЩУ 5 МАЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди