изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:22 EEST
СЛЕД СТРЕЛБА ЗАДЪРЖАХА ТУРСКИ ПИРАТИ КРАЙ ШАБЛА    
Ред и сигурностДнес изтича 72-часовия срок на задържане на 19-те турски рибари. От събота те са арестувани в Балчик. Днес прокуратурата трябва да излезе със становище дали срещу турците ще има дело или ще бъдат наказани за административно нарушение

Два турски рибарски кораба с вдигнат български флаг са задържани в нощта на петък срещу събота на 30 мили източно от нос Шабла, съобщи в събота полк. Ваньо Иванов - началник на регионалния граничен сектор в Бургас. Двете гемии са засечени около 22,30 ч. в петък в икономическата зона на България. Те не се подчинили на първоначално подадения сигнал за проверка. Затова граничните полицаи поискали разрешение от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов да използват оръжие. След това стреляли предупредително. Докъм 1 часа след полунощ продължила гонката на служителите на граничния сектор и гемиите. До призори те били конвоирани до пристанището в Балчик, където са арестувани за 72 часа и до тази сутрин. В 8 часа днес Районната прокуратура в Каварна трябва да се произнесе за по-нататъшната им съдба. Според районния прокурор на Каварна Бонка Костадинова, трябва да се вземе решение дали срещу турците ще се образува следствено дело за престъ пление или те ще носят само административна отговорност.
В единия от задържанвите кораби има 9 души екипаж, а в другия - 10. При преследването рибарите изхвърлили 50 чувала и голям дървен сандък в морето. Сандъкът е бил превързан с въже, а на края му е имало буй. Предполага се, че буят е радиоантена, която да помогне на рибарите впоследствие да намерят сандъка. При обиска на гемиите са открити 86 мокри и разхвърляни рибарски мрежи, много дрегиращи и тралиращи средства. Очакванията са тези бракониерски прояви да зачестят предвид влязлата в сила забрана на улов на калкан и попчета от 19 април до 11 юни. Ако продължава така, ще изполваме оръжие и ще стреляме по движателите на павателните средства, заяви полк. Ваньо Иванов.
Напоследък от граничните власти в Румъния и Украйна имали протести, че български кораби ловуват в техните зони на отговорност, а всъщност става въпрос за турски гемии с български флаг, обясни полк. Ваньо Иванов. Според него, турските гемии са се държали като истински пирати. С одеяло било закрито името на корабите. Гемиите нямали изходящи гранични контроли от пристанището в Истанбул. Имали достатъчно храна и вода за периода на задържането си. Нарушунията на турските рибари са, че са извършвали промишлен риболов в икономическата зона на България без разлрешение, вдигнали са българския флаг без разрешение, замърсили са околната среда като са изхвърлили от гемиите и мазут. Предполага се, че това е направено, за да се заличи друга миризма.
Гемиите са "Ибрахим Реиз I" с капитан Зия Сертер с 10 души екипаж и "Ермин Ага" с 9 души екипаж и капитан Якуб Байрам. Документите им сочат, че "Ибрахим Реиз I" не е излизал на улов през целия април, а "Ермин Ага" е излизал 14 пъти на улов. На капитаните на корабите Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури ще състави актове за извършван стопаниски риболов без разрешително и в забранения за улов период. Намерените мрежи ще бъдат описани, конфискувани и предадени на Агенцията за държавни вземания.
Изпълнителният директор на ИАРА Ерман Занков обясни, че два дни по-рано агенцията получила информация от свои източници, че край Шабла са пуснати много мрежи от турски гемии. Предния ден са намерени първите мрежи, открити са 4-5 мъртви делфина и калкан. Рибата обаче била разложена, което означавало, че мрежите са престояли в морето 30-40 дни.
В събота в Балчик са били още депутатът от НДСВ д-р Антония Първанова, кметът на Каварна Цонко Цонев, зам.-областният управител Севинч Касабова, началникът на РДВР полк. Румен Иванов.
 


Сходни връзки

СЛЕД СТРЕЛБА ЗАДЪРЖАХА ТУРСКИ ПИРАТИ КРАЙ ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди