изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:53 EEST
ТУРСКИТЕ ПИРАТИ - НЕВИННИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ    
НовиниСрещу тях няма да бъде образувано наказателно дело, защото, според българските закони, не са извършили престъпление. За същото обаче Румъния осъди преди две години рибари от Каварна.

Районната прокуратура в Каварна е отказала да образува следствено дело срещу задържаните на 1 май след стрелба капитани на румънските гемии "Ибрахим Реиз I" и "Емин Ага". Те бяха задържани на 30 мили от нос Шабла с 19 души екипаж на борда и 86 мокри рибарски мрежи, след като изхвърлиха в морето 50 чувала и голям сандък.
Становището за отказ за образуване на следствие е на зам.-районния прокурор на Каварна Галин Гавраилов. Вчера с него окръжният прокурор Милчо Каменски е запознал зам.-главния прокурор Христо Манчев. По него преписката е изпратена и на главния прокурор Никола Филчев, който се е интересувал от случая през цялото време.
Аргументът на прокурора да откаже да образува следствено дело е българският наказателен кодекс. Подобен казус коментира само чл. 240 от НК. Според него, наказателна отговорност носи чужд гражданин, който навлиза в териториалните води на България и върши промишлен риболов без разрешение за това. Така под ударите на закона попадат тези, които бракониерстват в българските териториални води, които са на 12 мили от брега ни. Турските пирати обаче бракониерствали в изключителната икономическа зона на България, която е 200-милна. Заради това те не подлежат на наказателно преследване, обясни Милчо Каменски. Още повече, че на борда на гемиите им не е открита нито една риба. Единият капитан обяснявал, че мрежите им са били хвърлени край Румъния и ги изтеглили, затова били мокри. Другият обяснявал, че има хвърлени мрежи край Румъния.
Така за двете турски гемии могат да бъдат поставени само административни наказания, които са от компетенциите на Морска администрация - Варна. Тя може да ги санкционира за ловенето на риба в икономическата зона, за това, че единият от капитаните е неправоспособен, за нередности в съпровождащите документи на лодките. Санкциите обаче са административни, т.е. глоби, след което турските бракониери най-вероятно ще бъдат пуснати да си ходят. Това ще стане ясно до 12 часа днес, когато изтича 72-часовият срок на ареста им, който обаче не е постановен от прокуратурата заради престъпление, а, според Кодекса за търговско корабоплаване. Докъм 10 часа днес Морска администрация-Варна трябва да е наясно какви ще са наложените санкции на турските бракониери, след което най-вероятно те ще бъдат пуснати да си ходят по живо, по здраво. Друг е въпросът, че преди две години точно заради улов в икономическата зона на Румъния петима капитани на четири рибарски лодки от Каварна бяха осъдени от румънския съд. Просто имало разлики в законите на двете държави. Няма и текст, който да накаже турските пирати за това, че са се крили зад българското знаме. За сметка на това е образувано следствено дело срещу български рибари, чиято лодка с балчишка регистрация вчера е била засечена с улов на калкан на борда. Те ще бъдат подведени под отговорност за улов на риба през размножителния й период, стана ясно вчера. Корабът "Дева" е задържан вчера. Той е с балчишка регистрация и екипажът е съставен от балчикщлии. От кораба са иззети около 100 калкана.
Днес лично главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов ще ръководи от Морска гара акцията по изваждане с тежководолази на изхвърления от турските рибари сандък. Според шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Ермин Занков, имало връзка между откритите няколко дни по-рано мрежи с делфини и калкан и турските рибари.
 


Сходни връзки

ТУРСКИТЕ ПИРАТИ - НЕВИННИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди