изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:55 EEST
ТРЯБВА ДА ДОСТИГНЕШ ДО СЪРЦЕТО НА ЕДНО ДЕТЕ И ПОСЛЕ ДА ИЗИСКВАШ ОТ НЕГО    
КултураВ края на миналия месец три деца от ЦДГ "Бодра смяна" в Добрич, подготвяни от педагога Стефка Димитрова, спечелиха първата и две втори награди в първа възрастова група на националния конкурс за детска песен "Сладкопойна чучулига" в Бургас.

Вокалната група "Славейче" се класира трета. Самата Стефка Димитрова получи наградата за най-добър вокален педагог. Ето какво сподели тя за работата си с децата специално за НДТ.

- Г-жо Димитрова от кога се занимавате с музика? Какви са по-големите успехи, които са постигали подготвяни от Вас деца?

- С музиката съм свързана от детските си години. За моя радост, още като ученичка започнах в детския хор на Захари Медникаров в Добрич. Там аз получих не само музикална култура, но и възпитание, които ми помагат и до днес в развитието ми като личност. И тъй като не успях да стана професионална певица, каквато беше детската ми мечта, в последствие реших да помагам на децата. Повече от 20 години работя с деца. През 1990 г. в Тервел създадох детски хор, в който пееха деца от 3 до 11 годишна възраст. През 1995 г. отново в Тервел създадох така наречената "Академия за звезди", в която деца изпълняваха песни на известни наши и чужди певци. От пет години работя в ЦДГ N8 "Бодра смяна" в Добрич като детска учителка. Благодаря на директора Мария Христова, която с назначаването ми довери идеята си да използваме различните видове изкуства като средство за възпитание на децата. Първите успехи бяха на Карина Тодорова и на Стефан Парашкевов в телевизионния конкурс "Звездици". Тези успехи разпалиха желание и у други деца да пеят, за да станат "звезди". Един от тях бе Симеон Желязков. Искам да благодаря на Емил и Светлана Струнджеви, които ми помогнаха Симеон да стъпи на международна сцена още на 7 години, както и на Павлета и Пламен от комплекс "Лира", които дават ръка в първите изяви на много деца. Преди две години създадох хор на момчетата, в който пеят 44 деца. Малко по-късно направих и вокална група "Славейче". За първи път м.г. участвахме с индивидуален изпълнител в "Сладкопойна чучулига" - Татяна Желязкова /сестричка на Симеон/, която спечели в I възрастова група. След по-малко от месец тя грабна три награди и на "Сезони".

- Трудно ли се работи с деца?

- Да работиш с деца е и лесно, и трудно, и отговорно. Лесно, защото детето е като книга с бели страници. От семейството и учителя зависи какво ще е съдържанието в тази книга. Трудно и отговорно е, защото - за да отвориш тази книга, първо трябва да спечелиш доверието и обичта на всяко дете, а това става с обич и доверие. Професията ми на учител ми позволява да опозная всяко дете, да достигна до сърцето му и тогава да изисквам от него. За мен е много важно първата изява на детето да е успешна. За това аз не бързам да го изведа на сцената, докато не съм сигурна, че то е готово да излезе пред публика. Защото успехът ражда вяра в собствените възможности. Така съм възпитавана аз от моите учители. Затова аз треперя долу, когато децата имат първа изява. И след като тя мине успешно, аз казвам - значи птичето е литнало от гнездото, пораснали са му крилцата.

- Колко време е нужно едно дете да бъде подготвено, за да излезе на сцената?

- Периодът е различен за всяко дете. Всяко дете е като една вселена. Когато започна да работя с едно дете, аз се старая да го опозная, да се докосна до неговия свят, до неговата емоционалност. Има деца, които са много чувствителни и с тях играя по-дълго време. Докато има деца, които са по-адаптивни и при тях много малко време се играе и се преминава към същинската работа. За това периодът на подготовка е различен за различните деца.

- Очаквахте ли толкова добро представяне на конкурса "Сладкопойна чучулига" в Бургас?

- Никога не съм тръгвала за конкурс с идеята да спечелим наградите. За мен е по-важно децата да успяват, да са доволни и да радват публиката. Не съм очаквала такъв успех. Бях убедена, че индивидуалните изпълнители ще се представят прилично, никога не използвам суперлативи. Много се притеснявах за вокалната група, защото участието й беше трето появяване на сцена. Искам да благодаря на целия колектив на детската градина - за подкрепата, за това, че дарява нашите изпълнители с първите окуражителни усмивки и аплодисменти. Радвам се, че в подготовката за конкурса ни подкрепиха много хора, водени от любовта си към децата - рекламна къща "Вариант", която подготви нашия афиш, транспортна фирма от Каварна, която ни осигури комфортно пътуване до Бургас. Искам да благодаря на родителите на децата - за тяхното доверие и за подкрепата им. И накрая искам на поздравя Маестро Медникаров с неговия юбилей. Да му благодаря за това, че съм такава, каквато съм. Определено, всички успехи, които съм постигнала, всичко което имам като познания, го дължа на него. Желая му да е жив и здрав, дълго време да е сред нас. Искам да му кажа, че това, което е посял, продължава да дава своите плодове и чрез нас - колкото и мънички да сме.
Разговаря Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

ТРЯБВА ДА ДОСТИГНЕШ ДО СЪРЦЕТО НА ЕДНО ДЕТЕ И ПОСЛЕ ДА ИЗИСКВАШ ОТ НЕГО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди