изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:42 EEST
НА 8 ЮНИ - ПАСАЖ НА ВЕНЕРА ПО СЛЪНЧЕВИЯ ДИСК    
ЛюбопитноЗа мнозина 8 юни 2004 година ще бъде един обикновен ден. Интересуващите се от астрономия обаче чакат тази дата с нетърпение, защото между 8:19 и 14:22 часа ще се наблюдава едно сравнително рядко небесно явление – Венера ще премине пред диска на слънцето.

Явлението носи името “пасаж”, а англоезичните го наричат “транзит”. То се случва циклично през 8, 105, 8, 122, 8, 105, 8, 122, … и т.н. години. За последен път е наблюдавано през декември 1882 г.
Пасажи извършват само т.нар. “вътрешни” планети – Меркурий и Венера, защото за да направи една планета “пасаж” по слънчевия диск, тя, трябва да застане точно между Земята и Слънцето. Това се случва сравнително рядко, защото планетите не обикалят своята централна звезда в една геометрична равнина. Пасажите на Меркурий са по-чести ( средно 14 за едно столетие), но и по-кратки.
По същество пасажът на Венера е явление, подобно на слънчевото затъмнение, когато Слънцето се закрива от Луната. Въпреки, че Венера е по-голяма от нашия естествен спътник, тя не може да закрие слънцето от погледа на земния наблюдател, поради своята отдалеченост от нашата планета. Всъщност по време на явлението “пасаж” яркостта на слънцето намалява нищожно малко. Затова и без специална екипировка то не може да се наблюдава.
Миналата година през май, когато от Добрич (и цяла България) се наблюдаваше пасажът на Меркурий, беше необходим телескоп и защитен слънчев филтър. Същата екипировка ще е от полза за наблюдението на юнският пасаж на Венера от 2004 година. Този път работа могат да свършат и очилата за слънчево затъмнение, добили широка популярност у нас през август 1999 година. Разбира се не се надявайте да видите кой-знае какво през тях – Венера ще е доста мъничка, но все пак видима.
За тези, които имат увеличителен оптически уред още веднъж ще подчертая дебело, че директното наблюдение на слънцето без надежден защитен филтър е недопустимо, тъй като за секунда настъпва необратимо ослепяване. Освен това специалистите не препоръчват използването на окулярни защитни филтри, поради опасността последните да се разрушат вследствие на високата температура.
Всякакви шеги и закачки с внезапно махане на “черния” филтър пред телескопа са неуместни и глупави, и могат да доведат до необратими поражения.
Ако нямате защитен филтър, който да сложите пред обектива, по-добре е да проектирате изображението върху бял екран. Уверявам ви, че насладата за наблюдателя е не по-малка.
Явлението е много любопитно поради своята рядкост. То няма преки живи свидетели и поради това представлява голям интерес. Следващият шанс да се наблюдава ще бъде едва на 6 юни 2012 година, но за целта ще трябва да се попътува до Тихия океан, Австралия или Източна Азия, защото от България ще се вижда само краят му.
В недалечното минало на наблюденията на пасажи са били възлагани надежди за точното определяне на слънчевия паралакс (ъгълът под който се вижда земния радиус от Слънцето). Тези надежди обаче се оказват неоснователни, тъй като получените резултати са недостатъчно точни. През ХХ век слънчевият паралакс е определен чрез радарни измервания значително по-точно: 8,794”.
По време на пасажът на Венера от юни 1761 г. Ломоносов открива атмосферата на Венера. Може би и вие ще забележите едно проблясване в началото и края на пасажа. Но затова ще е необходимо търпение, късмет и най-вече оптически уред с фокусно разстояние на обектива над 1000 мм.
Ето и най-важните моменти на пасажа на Венера от 8 юни 2004 година:
08:19 – контакт І (начало на пасажа);
08:39 – контакт ІІ;
11:22 – максимално сближение;
14:03 – контакт ІІІ;
14:23 – контакт ІV (край на пасажа).

Светослав МАНЕВ
 


Сходни връзки

НА 8 ЮНИ - ПАСАЖ НА ВЕНЕРА ПО СЛЪНЧЕВИЯ ДИСК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди