изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:27 EET
ИСТОРИЯ И РАЗМНОЖАВАНЕ НА ПОРОДАТА БАСЕТХАУНД    
ЛюбопитноБасетхаундът има френски произход. Данни за първите кучета от тази порода има още от около 1500 година.

Видът е произлязъл от френски артезиански нормандски басет, но много френски източници поддържат тезата, че първият басетхаунд се родил посредством мутация в кучило на дългокраки гончета. Басетхаундът се внася в Англия през 1866 г. от Лорд Галуей, комуто се харесало кучето. Там то било кръстосано с блъдхаундът, от където произлиза тъжния поглед, отпуснатата кожа и силното обоняние. Затова басетът е на второ място по надушване на плячката след незаменимият блъдхаунд. Дългоухият приятел с къси крака е изполван от Великобритания и Френската аристокрация за лов на зайци, елени и други дребни бозайници, които е можело да се носят на гърба на конете. Гъстата растителност е пречела на кучетатас дългите крайници, затова басетът със свойте къси крака и дълго тяло е много подходящ за такъв терен. Басетът може да изглежда тромав, но в никакъв случай не е. Силното му обоняние би помогнало да надуши котките, където и да са скрити. За това ако на мястото, където живеете, има улични котки, не го пускайте, защото ако я надуши, тича с бясна скорост. Ловните инстинкти на басета лесно се пробуждат и така той може лесно да се изплъзне от погледа Ви. Този вид порода също така няма и страх от колите. Внимавайте като пресичате; дръжте кучето близо до себе си.
РАЗМНОЖАВАНЕ
Когато кучето стане на 2-3 години, вече е готово да се среща с представители на другия пол с цел съешаване.
Кръвотечение има не при всички женски (при едни само се надува вулвата).
Най-подходящото време за оплождане (за да има повече кученца) е последният ден от овулацията (11,12 или 13 ден след разгонването). когато кръвотечението спре или избледнее. Женската е готова да приема мъжки в продължение на 5 дена. Добре е обаче да се наблюдава и индивидуалността и особеностите на разгоненото куче, а не да се използват предварителни разписания за това, кога да се съеши с мъжки.
Намирането на мъжки естествено не е задължително ако искате изкуствено да оплодите женската. Можете да използвате в този случай семенната течност на красив, но вече мъртъв басет. По този начин не хабите време за срещи и проблема с отдалечеността се елиминира. Тази процедура се извършва от опитни ветеринари, от които може да получите информация за това как става този процес. Aко си търсите мъжки или женски басет влезте в "контакти" и пишете на e-mail-а на сайта. Писмата Ви ще се слагат на сайта в края на всяка седмица. По същи начин можете да изпращате снимките на Вашия басет. Кой знае? Може тя да излезе на първата страница!
НРАВ: Басетът е независима порода с чувство за хумор, много интелигентен, чувствителен и забавен.
Повечето време, когато си е удома, той спи, а понякога играе с младите членове на семейството. Не се обърквайте, когато го видите свит на кълбо или по гръб на любимия Ви диван, който просто си е откраднал от Вас. Басетът е винаги нащрек и би познал мототра на колата на стопанина си или походката му по стълбите. Тогава той рязко става и отива със скок и басов лай да поздрави своя приятел-човека. Често се случва обаче човека да се превърне в куче на кучето си. В повечето случаи този тъжен поглед, втренчен така любвеобилно е като омагьосващ.
Когато дойде време за ядене, басетът винаги е до стопанина си, а когато яденето на кучето е готово-тогава никой не може да се доближи до него. Като се наяде басетът е вече благоразположен и идва при Вас,за да го почешете по врата или по корема.
След приятния масаж, вашият "стопанин" се оттегля на любимото си място за спане (което ако не е леглото Ви, то е друг специален мебел в жилището). Когато не иска да бъде притесняван или просто го мързи да изпълни някаква команда, в повечето случаи се прави на глух и върши каквото си знае. С рязкото повишаване на гласа обаче, веднага следва реакция. Ако пакостникът Ви е сгазил лука (който впрочем не трябва да яде), не го бийте, а му се скарайте. Той ще разбере. Паметта му е много къса и продължавате да му се сърдите, басетът ще забрави и ще се пита защо вече не го обичате.
Няма по мило животно от басета, когато е в добро настроение. Той се гали като коте, за да ви подсети да го почешете и изпълнява команди от пръв път. Басетът освен това е клоунът на семейството Ви. Дори само външният вид на породата е забавен, а движенията му са неописуеми. Обича да издава смешни звуци-досущ като човешките и по този начин изразява мнение. Докато лежи може да се търкаля впродължение на минути; да си гони опашката, а докато души понякога си настъпва ушите и се спъва!
 


Сходни връзки

ИСТОРИЯ И РАЗМНОЖАВАНЕ НА ПОРОДАТА БАСЕТХАУНД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди