изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 15:55 EEST
ПОД ЗНАКА НА БЛИЗНАЦИ В ДОБРИЧ СЕ РОДИХА ТРИЗНАЦИ    
ОбществоРодените днес от 31-годишната Петя Петкова момче и две момичета са първите тризнаци в добричката болница от 11 години насам. Новородените и майката са в добро състояние. НДТ призовава да подкрепим семейството. Кметът Детелина Николова обяви, че община Добрич ще открие влог и ще внесе по 100 лева за всяко дете

Днес за пръв път от 1993 г. насам в болницата в Добрич се родиха тризнаци. Около 31-годишната родилка Петя Петкова в операционната зала на родилно отделение се бе събрал целият екип на отделението. В 11,45 ч. проплака кавалерът. Той се роди с тегло 2,350 кг и дължина 47 см. Оказа се и най-гласовит. Малко след това той бе отнесен от акушерките в отделението за новородени. Но преди това бе показан на щастливия татко Костадин Петков.
Когато щастливецът бил извикан по спешност в болницата, тъй като жена му започнала да ражда, там му казали, че има журналистка, която ще отразява щастливото събитие. Медийното присъствие притеснило бащата и той отишъл да се преоблече. Успя да се завърне обаче тъкмо навреме, за да види малкото момченце веднага след появяването му на бял свят. Заедно с него раждането на бебетата чакаше и сестрата на родилката. Само три минути след брат си, хървата си глътка въздух пое и малка госпожица с прекрасните данни - тегло от 2,3 кг. и дължина 44 см. След нея щастливата серия завърши в 11,50 ч. третото бебе - също госпожица. Тя е най-мъничка - с тегло от 1,75 кг. и дължина от 42 см. Лекарите обаче са категорични, че и трите бебета са в много добро състояние, както и майката.

ОТ 4-5 ГОДИНИ СЕМЕЙСТВОТО ЧАКА ДЕТЕ

Докато чакахме раждането на тризнаците, таткото - колкото щастлив, толкова и притеснен, сподели, че със съпругата му чакат дете от 4-5 години. Това е първо раждане за Петя. Тризнаците се родиха след нормално зачеване, а не както в повечето подобни случаи напоследък - при зачеване "ин витро". Според Костадин, голямата заслуга да се родят големи и здрави три бебета има самата Петя. Тя стриктно изпълнявала всички указания и изисквания на лекарите. Колкото и да и било трудно, успяла да износи децата до деветия им месец. Стискаше зъби и търпеше, разказа бащата.

БЛИЗНАЧКА БИЛА БАБАТА НА ТАТКОТО

Предполага се, че причината за многоплодна бременност в семейството Петкови се дължи на факта, че бабата на Костадин е имала близначка. Още през първите месеци на бременността станало ясно, че Петя носи две деца. Когато през декември м.г. д-р Йорданов я прегледал, чул още един сърдечен ритъм. След това станало ясно, че бебетата са три. До последно не било ясно за всички от какъв пол ще бъдат. Ясен бил само кавалерът. За една от дамите също имало голяма яснота, но третата девойка била загадката, разказа пред НДТ таткото, докато чакаше да види следващата си рожба. Довери обаче, че от 2-3 дни имал усещане, че и третото бебе ще е госпожица.
Костадин Петков работи във фирма "Никос". Семейството живее в двустаен апартамент в кв. "Дружба", който е съсобствен на Петя и сестра й. Таткото сподели, че от раждането на тризнаците радостта е много по-голяма, отколкото грижите. Смята, че с общи усилия на фамилията, с настроение и най-вече кураж ще се справят. След големите притеснения по време на бременността, сега щастието измества всичко. Разчита на помощта на баби и дядовци, които се очаква да са много радостни от новината.
Костадин бил последен във фамилията, който ставал баща. Вчера обаче я увеличи с още трима членове. Той е решил, че правото на избор на имената ще има майката. Вчера тризнаците получиха само номера - 672 а, б и в.

"КАК СА БЕБЕТАТА?"

Това бе първото, което майката Петя попита, когато видя съпруга си, сестра си и лекаря д-р Йорданов, докато я извеждаха от родилно отделение към интензивния сектор. Все още под влияние на упойката, първите й въпроси бяха за децата - как са, имат ли си всичко. След което благодари на лекаря.
Той очаква тя днес вече да може да става. Засега децата са в ковьози в отделението за новородени, където ще останат, докато наддадат до необходимото тегло.

ГОЛЯМАТА ЗАСЛУГА Е НА МАЙКАТА

Екип от специалисти вчера помогна на бял свят да се появят първите от 11 години насам тризнаци в Добрич. Той включваше д-р Йорданов - оператор, д-р Дянкова - асистент, д-р Кирчев - анестезиолог, и акушерките С. Василева, М. Атанасова и Н. Петкова, участие взе и операционната акушерка Кадирова. Към тя семейството на родилката изрази искрените си благодарности за вниманието и грижата към Петя и трите бебета.
Според д-р Йорданов, който е и завеждащ отделението за новородени в "Многопрофилната болница за активно лечение Добрич" АД, раждането е протекло нормално като за такава бременност. Децата са се родили в оптималния период за тризнаци - 35-36 седмица. Бременността с тризнаци е рискова, като най-големият риск е бебетата да се родят рано. Затова целта е да премине 32-ата седмица, а след това всеки ден е важен основно за бебетата. Голямата заслуга е на майката, която спазваше всички изисквания, обясни лекарят. Той посочи, че средно на сто бременности с тризнаци едва 10-15 се износват до срока, постигнат от Петя. Самият лекар не е очаквал децата да бъдат толкова големи. Най-оптимистичните очаквания били децата да са с тегло от по 1,5 кг., споделиха по-късно близките. Според д-р Йорданов, при срока на раждането си те са с гарантирана зрялост.

ПРЕДИШНИТЕ ТРИЗНАЦИ

За последен път тризнаци в Добрич са се родили на 29 октомври 1993 г. в семейсдтвото на началната учителка Юлияна Любенова и Стоян Симеонов - служител в "Далекосъобщения". Тогава на бял сят се появиха Симеон, Любомир и Радостина. В интервю за НДТ , дадено за Деня на християнското семейство преди година, Юлияна сподели, че отглеждането на три деца е като вихрушка, но пък три деца много сплотяват семейството.


ДА ПОДКРЕПИМ

Екипът на НДТ поздравява лекарския екип, извършил раждането, както и семейство Петя и Костадин Петкови и техните три новородени деца. Пожелаваме на всички здраве, щастие и успехи!
Лидерката на дамски клуб "Майчина грижа" в Добрич Сиса Павлова изрази пред НДТ идеята клубът и вестникът да създадат дарителски фонд за подпомагане на отглеждането на трите близначета, подробностите за който НДТ ще съобщи в броя си от 23 юни, тъй като подробностите ще бъдат решени на сбирката на клуба в идващия вторник. Тъй като НДТ вече взе решение да подкрепи идеята /без знанието на семейство Петя и Костадин Петкови/ призоваваме всички, които искат да помогнат на семейството, да се обадят на редакционните телефони на вестника - 60 45 53, 60 42 68 и 60 25 53, за да съобщят за благородните си намерения и заедно да ги превърнем в благородни жестове.
След като вчера от НДТ научи за добрата новина, кметът на Добрич Детелина Николова реши общината да открие влог на името на майката и да внесе за всяко от децата по 100 лева.

 


Сходни връзки

ПОД ЗНАКА НА БЛИЗНАЦИ В ДОБРИЧ СЕ РОДИХА ТРИЗНАЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди